Армията на Саудитска Арабия съобщи, че ракета, изстреляна от членове на шиитското движение в Йемен Ансар Аллах (хуси), е паднала до гранично село в провинция Джизан в южната част на страната. Това съобщи във вторник Ройтерс.

Няма пострадали и ранени сред населението. Повредени са жилищна сграда и близки автомобили. 

Хусите пак са ударили Саудитска Арабия от Йемен

Хусите пак са ударили Саудитска Арабия от Йемен

Напрежение на Арабския полуостров

В понеделник арабската коалиция, ръководена от Рияд, обяви прихващането и унищожаването на въоръжен безпилотен летателен апарат (БЛА), изпратен от хусите срещу международното летище Абха в югозападната част на Саудитска Арабия.

В Йемен от август 2014 г. конфронтацията между правителствените сили и въоръжените формирования на хутите продължава. Тя навлезе в най-активната си фаза с нахлуването в страната през март 2015 г. от коалиция, ръководена от Саудитска Арабия. Конфликтът, продължил повече от пет години, създаде най-голямата хуманитарна криза в света. Според ООН над 24 милиона йеменци - около 80% от населението на страната - се нуждаят от хуманитарна помощ, а броят на вътрешно разселените лица надхвърля 3 милиона.

Хусите систематично извършват нападения, основната цел на които остава Саудитска Арабия Арабия и нейната инфраструктура, включително петрол.