Норвежките прокурори обявиха, че има достатъчно съмнения относно здравия разум на норвежкия масов убиец Андерш Брайвик и той вместо да лежи в затвор трябва задължително да бъде подложен на психиатрична помощ, съобщи АП.

Според прокурорите не може да се изключи варианта, че 33-годишният норвежец е бил психично нестабилен по време на убийствата на 77 души на 22 юли 2011 година.

Прокурорът Свен Холден изтъкна, че „желаят да бъде преместен в психиатрична клиника".

В крайна сметка съдиите ще решат психичното състояние на Брайвик през юли или август, когато ще произнесат и присъдата.

Въпреки че седмици наред психолози свидетелстваха пред съда, обяснявайки поведението на Брайвик решението е трудно - дали да лежи в затвор или да бъде лекуван.

До момента са направени две съдебно-медицински експертизи за психическото състояние на Брайвик. Първата бе направена в края на ноември 2011 година, която го определи страдащ от параноидна шизофрения и не може да бъде обвинен в углавно престъпление, а трябва принудително да бъде лекуван.

Окръжният съд в Осло прие решение да назначи втори независим преглед. Той потвърди на 10 април 2012, че Брайвик е вменяем и е наясно с постъпките си.

До края на процеса ще се проведе и трета експертиза за психичното състояние на Брайвик. Адвокатите на Брайвик са се обърнали към психолога Улрик Малт, който 20 години се занимава с невропсихиатрия и психосоматична медицина.

По думите на адвокат Катрин Грьондал е необходим още един специалист, за да могат да разберат защо предишните психиатри, правили експертиза на Брайвик са стигнали до противоречиви заключения.

Преди седмица експертът-психиатър Ейрик Йохансен е провел разговори с Брайвик общо 26 часа преди да свидетелства в съда в качеството си на свидетел. Според психиатъра Брайвик е напълно нормален човек, който е наясно с действията си.

Срещата с Брайвик бе почти среща с Ханибал (Лектър)", казал Йохансен.

Брайвик признава за убийствата, но отрича наказателна отговорност, обявявайки се в защита на Норвегия от мултикултурализъм.

Ако Брайвик бъде признат за психически неуравновесен той ще бе изпратен в психиатрична клиника. Ако докажат, че е действал съзнателно по време на клането Брайвик ще получи 21 години затвор- най-голямата присъда според норвежкото законодателство.

Припомняме, че на 22 юли 2011 година Брайвик уби 77 души при организиран бомбен атентат в центъра на Осло и стрелба на остров Ютоья.