Жан Шарл де Менезес Нова информация около убийството на бразилеца Менезес, когото полицията сметна за атентатор самоубиец в лондонските атентати, изглежда опровергава досегашната версия на полицията.

Припомняме, че Жан Шарл де Менезес беше застрелян в Лондон миналия месец - ден след серията от неуспешни бомбени атентати в метрото.

Свидетелства на очевидци и полицаи, до които се е добрала британската телевизия ITN, сочат, че Менезес не е прескочил бариерата на входа на метрото, за да избяга от полицаите, както досега се твърдеше. Според документите той е влязъл в станцията бавно, взел си е вестник и вече е седял във влака, когато полицаите го сграбчили и застреляли.

Видеокадрите, получени от ITN, показват, че бразилецът е бил облечен с леко дънково яке, или риза, а не с дебела връхна дреха, под която би могъл да скрие бомба според досегашната версия по случая.

От изтеклата информация става ясно, че поредицата от фатални грешки, извършени от полицията, е започнала в момента, когато Менезес е напуснал апартамента си в жилищна сграда в лондонско предградие, която е била под полицейско наблюдение.

Според информация на ITN един от полицаите, наблюдаващи бразилеца е заявил, че точно в този момент е бил до тоалетната и затова не е успял да запише на видео как Менезес излиза от сградата. След което полицаите погрешно решили, че бразилецът е един от заподозрените за лондонските атентати.

Адвокатката на бразилския електротехник Хариет Уистрич е заявила, че новата информация напълно опровергава версията на полицията, според която Менезес е бягал и се е държал подозрително, с което е предизвикал действията на полицаите.

Разследването на убийството се ръководи от Независимата комисия, която разглежда оплакванията от дейността на полицията.

Комисията е отказала да коментира данните, до които се е добрала ITN. Мълчание по въпроса са запазили и лондонската полиция - Скотланд ярд, както и британското министерство на вътрешните работи.