Конгресен комитет, ръководен от евангелистки християни, гласува за забрана на абортите в Бразилия във всички ситуации, включително случаите на изнасилване и когато живота на майката е в опасност, съобщава "Ройтерс".

Решението е гласувано от специална комисия, която обмисля конституционно изменение, за да удължи отпуска по майчинство за майки на недоносени бебета.

Единственият глас против забраната е и на единствената жена, присъстваща на сесията, Ерика Кокай от Работническата партия.

Абортът е незаконен в преобладаващо католическа Бразилия, освен когато бременността е резултат от изнасилване или излага на риск живота на майката. През 2012 г. Върховният съд разреши аборта на ембриони с аненцефалия.

Повече от един милион аборти се провеждат в нелегални клиники всяка година в Бразилия и хиляди жени завършват в болница в резултат на "касапски" процедури, според правителствени оценки.

"Да се защитава абортът, харесвали ви или не, е сатанински, дяволски и разрушителен акт", коментира евангелисткият конгресмен пастор Еврико пред комитета, показвайки модел на 12-седмичен ембрион.

За да се криминализират всички случаи на аборт е необходимо пълно мнозинство или две трети от гласовете в двете камари на Конгреса, тъй като е част от изменение в конституцията.