Организацията на обединените нации (ООН) в петък избра пет държави, които да се присъединят към Съвета за сигурност като непостоянни членки. Изборът им бе очакван, тъй като не срещна противници сред останалите членки. Това са Бразилия, Обединените арабски емирства, Албания, Гана и Габон. В гласуването в петък Гана получи 185 гласа, Габон 183 гласа, Бразилия 181 гласа, ОАЕ 179 гласа и Албания 175 гласа, предаде АП. 

Спечелването на място в 15-членния Съвет за сигурност се счита за връх на постиженията за много страни, защото им дава силен глас по въпроси на международния мир и сигурност, вариращи от конфликти в Сирия, Йемен, Мали и Мианмар до ядрената заплаха, породена от Северна Корея и Иран, както и нападения от екстремистки групи като Ислямска държава и Ал Кайда.

За първи път Албания ще служи в съвета, а Бразилия - за 11-и. Имаше три състезания за две африкански места, но Конго отпадна в понеделник.

Индия, Мексико, Норвегия и Ирландия влязоха в Съвета за сигурност на ООН

Индия, Мексико, Норвегия и Ирландия влязоха в Съвета за сигурност на ООН

Общото събрание също избра турския дипломат Волкан Бозкър

Председателят на Общото събрание Волкан Бозкир обяви резултатите от тайното гласуване и поздрави победителя. Петимата нови членове на съвета ще започнат своите мандати на 1 януари, замествайки пет държави, чийто двугодишен мандат приключва на 31 декември - Естония, Нигер, Сейнт Винсент и Гренадини, Тунис и Виетнам.

Те ще се присъединят към петте постоянни членове на Съвета с право на вето - САЩ, Русия, Китай, Обединеното кралство и Франция, както и петте държави, избрани миналата година: Индия, Ирландия, Кения, Мексико и Норвегия.