Бразилия се противопостави на набирането на инерция в групата на големите нововъзникващи икономики БРИКС за добавяне на още страни-членки, но дебатът относно критериите за приемане изглежда неизбежен на срещата на върха този месец, казаха трима бразилски правителствени служители пред Ройтерс.

Групата, включваща Русия, Индия, Китай и Южна Африка, беше приветствана от някои като противотежест на традиционните дипломатически форуми като G7. BRICS взема решения с консенсус, така че съгласието на Бразилия ще бъде ключово за всяко разширяване.

Китай, който иска да увеличи политическото си влияние във време на търговско напрежение със Съединените щати, отдавна настоява за разширяване на членството си в БРИКС. Русия, дипломатически изолирана заради войната си в Украйна, също прегръща шанса да ухажва съюзници.

Южна Африка, която председателства групата тази година, проведе среща на "Приятели на БРИКС" през юни с няколко страни, желаещи да се присъединят. Дори Индия, която отдавна се страхува от бърза експанзия, може да е приела идеята по принцип, казаха източници.

Въпреки това Бразилия е загрижена, че групата ще загуби авторитет, ако бъдат допуснати други нации. Около 30 страни са заявили, че проявяват интерес и 22 от тях официално са кандидатствали, както направи Алжир миналия месец .

"Едно разширяване може да трансформира блока в нещо друго", каза бразилски служител, пожелал анонимност. "Позицията на Бразилия е загрижена за сплотеността на групата и запазването на нашето пространство в група от важни страни."

Двама от тримата бразилски официални лица присъстваха на скорошна среща на външните министри в Кейптаун, която разгледа въпроса преди срещата на върха на БРИКС на 22-24 август в Йоханесбург.

Повече от 40 държави кандидатстват за БРИКС

Повече от 40 държави кандидатстват за БРИКС

Срещата на върха трябва да се проведе на 22-24 август

На дипломатите беше казано да се върнат към чертожната дъска и да проектират процес за приемане на нови членове, приемлив за цялата група. Без споразумение не се очаква въпросът да бъде разрешен на срещата на върха този месец.

Групата BRICS представлява повече от 40% от световното население и около 26% от световната икономика и предлага алтернативен форум за страни извън дипломатическите канали, смятани за доминирани от традиционните западни сили. Нейното влияние и икономическа тежест карат повече нации да се присъединят към нея.

Министерството на външните работи на Китай потвърди интереса си към бързо разширяване, като каза в изявление, че Пекин "подкрепя напредъка в разширяването на членството и приветства повече партньори с подобно мислене да се присъединят към "семейството на БРИКС" на ранна дата".

Русия каза, че разширяването ще бъде на първо място в дневния ред на предстоящата среща на върха на БРИКС. Президентът Владимир Путин няма да присъства, тъй като е изправен пред международна заповед за арест.

"Това е много важна тема, защото виждаме, че все повече страни правят изявления за намерението си да се присъединят към БРИКС", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на по време на брифинг.

Все пак Путин ще участва в срещата на БРИКС, но няма да стъпи в ЮАР

Все пак Путин ще участва в срещата на БРИКС, но няма да стъпи в ЮАР

Руският президент ще се включи във форума чрез видеоконферентна връзка

Министерството на външните работи на Индия не отговори на искане за коментар. Правителствен служител каза пред Ройтерс: "Индия има резерви относно разширяването ... Ако трябва да се случи, тогава трябва да се случи чрез консенсус."

Южна Африка, първият бенефициент от разширяването на БРИКС през 2010 г., сега подкрепя включването на нови членове, въпреки че южноафриканският президент Сирил Рамафоса каза, че формулата за разширяване изисква "по-внимателно разглеждане и разбиране".

Правителството на Бразилия ще твърди, че всяко разширяване трябва да бъде постепенно, да поддържа регионален баланс и да запази водещите роли за петте постоянни членове, казаха източници в Бразилия пред Ройтерс.

Нови членове могат да бъдат приети като страни партньори, участващи в срещи на върха, без да стават пълноправни членове, както в други международни организации, каза бразилски служител.

"Бразилия ще трябва да отстъпи в един момент, защото ние сме реалисти и не е в нашата природа да блокираме нещата", каза служителят. — Но няма да е добре за нас.

"Бразилия се чувстваше комфортно в миналото, позволявайки на Индия да заеме челната позиция в противопоставянето на експанзията", каза наблюдателят на БРИКС Оливър Стюнкел, професор във фондация Getulio Vargas в Сао Пауло. Но Индия изглежда смекчи съпротивата си, добави той.

Индонезия е силен кандидат да се присъедини към БРИКС, предвид нейната регионална мощ, нарастваща роля в глобалната икономика и липса на глобални противоречия, каза Стюнкел.

От друга страна, включването на Иран, Венецуела или Саудитска Арабия би променило динамиката на групата и би затруднило страни като Бразилия да запазят влиянието си, каза той.

Боливия търси членство в БРИКС

Боливия търси членство в БРИКС

Ще участва в срещата на върха в края на август