Високопоставени служители от над десет страни, включително Саудитска Арабия и Иран, преговаряха за по-тесни връзки с БРИКС, по време на среща на външните министри на блока, който се позиционира като противотежест на Запада, предава Ройтерс.

БРИКС, който сега се състои от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, обмисля разширяването  си и нарастващ брой страни, предимно от глобалния Юг, изразиха интерес да се присъединят.

Някога разглеждан като необвързваща асоциация на различни нововъзникващи икономики, през последните години БРИКС придоби по-конкретна форма, движен първоначално от Китай и след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г., получил допълнителен тласък от Русия.

В изказване, откриващо дискусиите в петък, външният министър на домакина Южна Африка Наледи Пандор говори за блока като застъпник на развиващия се свят, който според нея е бил изоставен от богатите държави и глобалните институции по време на пандемията от COVID-19.

"Светът се поколеба в сътрудничеството. Развитите страни никога не са изпълнявали ангажиментите си към развиващия се свят и се опитват да прехвърлят цялата отговорност на глобалния Юг", каза Пандор.

Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Куба, Демократична република Конго, Коморските острови, Габон и Казахстан изпратиха представители в Кейптаун за така наречените преговори "Приятели на БРИКС", показа официалната програма. Египет, Аржентина, Бангладеш, Гвинея-Бисау и Индонезия участваха виртуално.

Един от моторите на БРИКС - Китай заяви миналата година, че иска блокът да започне процес за приемане на нови членове. А други членове посочиха страни, които биха искали да видят присъединени към клуба.

Министрите от БРИКС създават група като противотежест на Запада

Министрите от БРИКС създават група като противотежест на Запада

Обсъжда се приемането на нови членове

Въпреки това официални лица казаха в четвъртък, че има още работа за вършене и изглежда осъзнават необходимостта да се процедира внимателно.

"БРИКС е история на успеха", каза бразилският външен министър Мауро Виейра. "Групата също е марка и актив, така че трябва да се грижим за нея."

Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар каза, че разговорите в четвъртък са включвали обсъждане на ръководните принципи, стандарти, критерии и процедури за това как би изглеждал разширеният БРИКС.

"Това все още е в процес на работа", добави той.

Министерството на външните работи на Индия по-рано подчерта необходимостта от обща политика за такова разширяване, а не разглеждането на кандидатури на индивидуална основа.

Пандор каза, че външните министри се стремят да завършат работата по рамка за приемане на нови членове преди лидерите на БРИКС да се срещнат на срещата на върха в Йоханесбург през август.

Подготовката за тази среща на върха върви под сянката на противоречия поради възможното присъствие на руския президент Владимир Путин, който е обект на заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС).

Като член на Международния наказателен съд Южна Африка ще бъде изправена пред натиск да арестува Путин, ако той пътува до срещата на върха. Претория каза, че все още обмисля правните си възможности за приемане на руския президент.

ЮАР може да се откаже да е домакин на срещата на БРИКС, за да не арестува Путин

ЮАР може да се откаже да е домакин на срещата на БРИКС, за да не арестува Путин

Африканската страна обмисля различни варианти