Руският президент Владимир Путин получи покана за срещата на високо равнище на страните с бързоразвиващи се икономики от групата БРИКС в Южна Африка, съобщава ДПА.

Това се случва въпреки заповедта за арест, издадена му от Международния наказателен съд.

И петимата държавни глави на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - са получили покана за планираната среща на върха, която ще се проведе от 22 до 24 август в Йоханесбург. Това стана ясно от думите на външния министър на Южна Африка Наледи Пандор на среща с колегите си от БРИКС.

Тази година обаче срещата на върха е особено политически натоварена, тъй като през март Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Путин.

Южна Африка, която е член на МНС, ще бъде задължена да арестува руския президент, ако той влезе на територията ѝ. До момента африканската страна не е изяснила позицията си относно процедурата, ако Путин действително присъства лично.

ЮАР може да се откаже да е домакин на срещата на БРИКС, за да не арестува Путин

ЮАР може да се откаже да е домакин на срещата на БРИКС, за да не арестува Путин

Африканската страна обмисля различни варианти

Южна Африка вече беше подложена на критики заради отказа си да арестува бившия президент на Судан Омар ал-Башир, издирван по обвинения в геноцид, по време на участието му на среща на върха на Африканския съюз в Йоханесбург през 2015 г.

На подготвителните разговори в Кейптаун в четвъртък външните министри на страните от БРИКС обсъдиха по-добро сътрудничество помежду си и с Г-20, а също въпроси като бедността и глобалното неравенство.

В дневния ред е включен и въпросът дали страни като Саудитска Арабия, Египет и 17 други, които са кандидатствали за присъединяване към БРИКС, трябва да бъдат приети.

Решенията обаче ще се вземат само по време на срещата на върха.

Южна Африка отказва да е пешка на шахматната дъска между Русия и Запада

Южна Африка отказва да е пешка на шахматната дъска между Русия и Запада

Страната няма да бъде въвлечена в съревнование между световните сили