Китайският външен министър Ван И приветства подкрепата на Бразилия за политиката на Пекин за "единен Китай", при която Тайван е неделима част от континенталната държава. Това предаде агенция Ройтерс.

Позицията на Бразилия относно Тайван, бе обявена още през април 2023 г., и бе препотвърдена при срещата на двамата дипломати. Бразилия твърдо подкрепя принципа за единен Китай, при който Тайван е неделима част от азиатската страна.

В края на двудневното си посещение в Бразилия, Ван спря в североизточния бразилски град Форталеза, за да се срещне с президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, преди да отпътува за Ямайка. Той посочи, че две страни, членки на BRICS, трябва да работят заедно за изграждането на многополюсен свят, основан на мир и сигурност.

Външният министър на Бразилия Мауро Виейра и китайският му колега обсъдиха конфликтите в Украйна и Газа и как могат да бъдат решени. Двамата подписаха визово споразумение между двете страни, удължаващо валидността на документите от пет на 10 години.

Китайско-бразилските отношения бяха разстроени по време на крайнодясното правителство на бившия президент Жаир Болсонаро, но се подобриха при Лула да Силва, популярен левичарски лидер в третия му мандат.

Зеленски подкрепя "единен Китай"

Зеленски подкрепя "единен Китай"

Детайли от разговора на украинския президент с китайския лидер