Украинският президент Володимир Зеленски подкрепя политиката "единен Китай", която Пекин поддържа. Той благодари на президента на Китайската народна република Си Дзинпин за подкрепата на Китай за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Това стана ясно от разпространени детайли от разговора на украинския президент с китайския лидер Си Дзинпин, съобщава "Укринформ". Те бяха публикувани и в сайта на държавния глава. 

Президентът изрази благодарност на китайската страна за хуманитарната помощ и отбеляза, че Украйна се грижи правилно за безопасността на китайските граждани в страната ни.

Двамата са обсъдили и начини за укрепване на украинско-китайското партньорство.

"Преди пълномащабната руска инвазия Китай беше търговски партньор номер едно на Украйна. Вярвам, че днешният ни разговор ще даде мощен тласък за връщането, запазването и развитието на тази динамика на всички нива, подчерта президентът на Украйна. Това трябва да бъде улеснено от възобновяването на работата на двустранната междуправителствена комисия и назначаването на посланик на Украйна в Китай.

Президентът на Украйна подчерта готовността на страната ни да остане гарант за световната продоволствена сигурност. Зеленски отбеляза, че в момента украинските пристанища са блокирани от Русия, а с тях - и експортните пътища. В този контекст страните изразиха съвместна подкрепа за необходимостта от правилно прилагане и продължаване на Черноморската зърнена инициатива. Зеленски информира за изпълнението на глобалната хуманитарна програма "Зърно от Украйна".

Лидерите на Украйна и Китай са се договорили да поддържат редовен диалог.

Си Дзинпин изпраща емисари в Украйна

Си Дзинпин изпраща емисари в Украйна

Той разговаря по телефона със Зеленски

Припомняме, че Дзинпин увери украинския си колега в сряда, че Китай ще изпрати специални представители в Украйна и ще проведе разговори с всички страни за разрешаване на кризата там.

Си заяви в началото на април, че е готов да говори със Зеленски. Зеленски многократно е молил Си да се срещне с него, включително след като китайският лидер посети руския президент Владимир Путин в Москва миналия месец.

В последно време Пекин се превърна в своебразен център на дипломатическа активност, особено след преизбирането на Си Дзинпин за президент на страната за безпрецедентен трети мандат.

Китай предложи план за мир в Украйна и Си Дзинпин посети Москва. Скоро след това френският президент Еманюел Макрон заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посетиха Пекин, а след тях в китайската столица отиде и германският външен министър Аналена Бербок.

САЩ и Русия тълкуват разговора на Зеленски и Си Дзинпин

САЩ и Русия тълкуват разговора на Зеленски и Си Дзинпин

Москва се съмнява "марионетките" в Киев да оценят призивите за мир, за Вашингтон е рано за заключения

Москва гледа на разговора между китайския президент Си Дзинпин и украинския му колега Володимир Зеленски като на знак за готовността на Пекин да помогне на преговорния процес. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Отчитаме желанието на Китай да положи усилия за стартиране на преговорен процес. Виждаме, че нашите основни подходи са в съответствие с позицията, която китайското външно министерство публикува на 24 февруари", отбеляза тя.

Захарова обаче отново обвини Киев, че отхвърля всички разумни инициативи за политическо и дипломатическо разрешаване на кризата и постави под въпрос дали "марионетното" ръководство на Украйна ще може да приеме призивите за мир.

Дипломатът посочи, че украинските власти и техните западни спонсори вече са дали ясно да се разбере как могат да оставят мирните инициативи на заден план.

От своя страна говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че Вашингтон приветства преговорите на високо ниво между Пекин и Киев.

Той обаче добави, че все още няма как да се знае дали това ще доведе до смислено движение, план или предложение за постигане на мир.

По-рано днес Си Дзинпин и Зеленски проведоха телефонен разговор за първи път от избухването на войната през февруари 2022 г.

Съобщава се, че китайският лидер е подчертал, че Пекин ще положи усилия за прекратяване на огъня възможно най-скоро и ще изпрати специален представител в Украйна.