Москва гледа на разговора между китайския президент Си Дзинпин и украинския му колега Володимир Зеленски като на знак за готовността на Пекин да помогне на преговорния процес. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Отчитаме желанието на Китай да положи усилия за стартиране на преговорен процес. Виждаме, че нашите основни подходи са в съответствие с позицията, която китайското външно министерство публикува на 24 февруари", отбеляза тя.

Захарова обаче отново обвини Киев, че отхвърля всички разумни инициативи за политическо и дипломатическо разрешаване на кризата и постави под въпрос дали "марионетното" ръководство на Украйна ще може да приеме призивите за мир.

Дипломатът посочи, че украинските власти и техните западни спонсори вече са дали ясно да се разбере как могат да оставят мирните инициативи на заден план.

Зеленски кани Си Дзинпин и в Украйна след "неудачната" му визита в Русия

Зеленски кани Си Дзинпин и в Украйна след "неудачната" му визита в Русия

Президентът призна защо се бои от поражение в Бахмут

"Те сами признаха, че са се нуждаели от Минските споразумения само за да спечелят време и да увеличат офанзивните способности. През пролетта на 2022 г. те внезапно отхвърлиха мирните споразумения, които страните щяха да постигнат, по инициатива на Киев. Володимир Зеленски дори със закон забрани всякакви преговори с руския президент Владимир Путин. Въпреки това марионетките на Вашингтон едва ли ще оценят призивите за мир", подчерта говорителката на руското външно министерство.

Тя отбеляза също, че комунистическите идеи и Комунистическата партия са официално забранени в Украйна, а ръководителят на комисията по международни въпроси на Върховната рада (украинския парламент - б.р.) Александър Мережко наскоро заяви, че признаването на Тайван като част от Китай от международната общност е "комунистическо недоразумение".

Зеленски: Китай не е предлагал да обсъдим мирния му план

Зеленски: Китай не е предлагал да обсъдим мирния му план

Киев не затваря вратата към Пекин и се изказва изключително внимателно

От своя страна говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че Вашингтон приветства преговорите на високо ниво между Пекин и Киев.

Той обаче добави, че все още няма как да се знае дали това ще доведе до смислено движение, план или предложение за постигане на мир.

По-рано днес Си Дзинпин и Зеленски проведоха телефонен разговор за първи път от избухването на войната през февруари 2022 г.

Съобщава се, че китайският лидер е подчертал, че Пекин ще положи усилия за прекратяване на огъня възможно най-скоро и ще изпрати специален представител в Украйна.