Ако Украйна не спечели продължителната битка в ключовия град Бахмут, Русия може да започне да изгражда международна подкрепа за споразумение, изискващо от Киев да направи неприемливи компромиси. За това предупреди украинският президент Володимир Зеленски в интервю за "Асошиейтед прес".

В случай че Бахмут падне под контрола на руските сили, президентът Владимир Путин ще "продаде тази победа на Запада, на своето общество, на Китай, на Иран", подчерта той.

"Ако усети малко кръв - надуши, че сме слаби - той ще натиска, натиска, натиска", заяви Зеленски. Украинският лидер проведе интервюто във влак, превозващ го през Украйна до градове в близост до някои от местата с най-ожесточени сражения и други, където украинските сили успешно са отблъснали инвазията на Русия.

Украйна - подкрепяна от голяма част от Запада - изненада света със силата на съпротивата си срещу по-многобройната и по-добре оборудвана руска армия. Украинските сили удържаха столицата си Киев и изтласкаха руските сили от други стратегически важни зони.

С навлизането във втората година на войната обаче Зеленски е съсредоточен върху поддържането на висок дух както в армията, така и сред украинското население като цяло - особено сред милионите бежанци в чужбина, и живеещите в относителено спокойствие и сигурност далеч от фронтовите линии.

Зеленски също така е наясно, че успехът на страната му се дължи до голяма степен на международната военна подкрепа, особено от Съединените щати и Западна Европа. Някои обществени фигури в САЩ обаче - включително републиканецът Доналд Тръмп, бивш американски президент и настоящ кандидат за 2024 г. - се съмняват дали Вашингтон трябва да продължи да доставя на Украйна милиарди долари военна помощ.

Украйна обясни основната си задача при Бахмут

Украйна обясни основната си задача при Бахмут

Генерал Сирски се срещна с войници на фронта

Вероятният републикански съперник на Тръмп - губернаторът на Флорида Рон Десантис, също отбеляза, че защитата на Украйна в "териториален спор" с Русия не е важен приоритет за националната сигурност на САЩ. По-късно обаче той оттегли думите си след критики от Републиканската партия.

Въпреки че Зеленски не спомена имената на Тръмп или на други републикански политици, той призна, че се притеснява, че войната може да бъде повлияна от смяната на политическите сили във Вашингтон.

"Съединените щати наистина разбират, че ако спрат да ни помагат, няма да спечелим", посочи украинският президент.

Той пътува с малък екип от съветници и голям антураж от тежко въоръжени служители по сигурността, облечени в бойни униформи. По време на обиколката си Зеленски присъства на церемонии по случай годишнината от освобождението на градовете в Сумска област и посети войски, разположени на фронтови позиции край Запорожие.

Зеленски наскоро направи подобно посещение и край Бахмут, където украинските и руските сили от месеци водят кървава битка. Въпреки че някои западни военни анализатори са на мнение, че градът не е от съществено стратегическо значение, Зеленски предупреди, че загуба където и да е на този етап от войната може да изложи на риск набраната инерция на Украйна.

Зеленски: Китай не е предлагал да обсъдим мирния му план

Зеленски: Китай не е предлагал да обсъдим мирния му план

Киев не затваря вратата към Пекин и се изказва изключително внимателно

"Не можем да загубим стъпките, защото войната е пай - парчета от победи. Малки победи, малки стъпки", изтъкна той.

Думите на Зеленски бяха признание, че загубата на продължаващата седем месеца битка за Бахмут - най-дългата досега - би била по-скоро скъпо политическо, отколкото тактическо поражение.

Той прогнозира, че натискът от поражението в Бахмут ще дойде бързо - както от международната общност, така и в собствената му страна. "Нашето общество ще се почувства уморено, ще ме подтикне да направя компромис с тях", опасява се Зеленски. Той твърди, че досега не е изпитвал такъв натиск.

Международната общност до голяма степен се обедини около Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г. През последните месеци редица световни лидери посетиха Зеленски в Украйна.

Той отправи покана от страна на Украйна към китайския президент Си Дзинпин - стратегически важен лидер, който все още не е посетил страната.

Зеленски: Украйна очаква диалог от Китай

Зеленски: Украйна очаква диалог от Китай

Предаде на Китай украинската формула за мир

"Готови сме да го видим тук. Искам да разговарям с него. Имах контакт с него преди пълномащабната война. Но през цялата тази година - над една година, нямах", отбеляза Зеленски.

Китай - икономически ориентиран и политически благосклонен към Русия от десетилетия, осигури на Путин дипломатическо покритие, като възприе официална позиция на неутралитет във войната.

Миналата седмица Си посети Путин в Русия, което увеличи перспективата, че Пекин може да е готов да предостави на Москва оръжията и боеприпасите, от които тя се нуждае, за да попълни изчерпаните си запаси. Визитата на Си обаче завърши без подобно съобщение. Дни по-късно Путин обяви, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус - страна, която граничи с Русия и приближава ядрения резерв на Кремъл към територията на НАТО.

Зеленски предположи, че ходът на Путин има за цел да отвлече вниманието от липсата на гаранции от страна на Китай.

"Какво означава това? Че визитата не беше удачна за Русия", обобщи той.

Си Дзинпин уверява, че Китай иска мир и диалог в Украйна

Си Дзинпин уверява, че Китай иска мир и диалог в Украйна

Китайският президент вярва, че страната е "твърдо на правилната страна на историята"

Президентът не направи прогнози за най-големия въпрос пред войната: как ще завърши тя. Той обаче изрази увереност, че неговата страна ще надделее чрез поредица от "малки победи" и "малки стъпки" срещу "много голяма страна, голям враг, голяма армия" - но армия с "малки сърца", по негови думи.

А самата Украйна? Зеленски призна, че войната "ни е променила", но отбеляза, че в крайна сметка тя е направила обществото му по-силно.

"Можеше да стане по един начин - да разедини страната, или по друг начин - да ни обедини. Много съм благодарен. Благодарен съм на всички - на всеки един партньор, на нашите хора, слава Богу, на всички - че намерихме този път в този критичен момент за страната. Намирането на този път беше нещото, което спаси страната ни и спасихме земята си. Ние сме заедно", заключи той.