Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е пристигнал на фронтовата линия близо до окупирания от Русия град Бахмут.

В своя канал в "Телеграм" той заяви, че за него е чест да награди войниците, които участват в най-ожесточените боеве в района, като им благодари за защитата на суверенитета на Украйна.

По-рано днес Ян Гагин, съветник на държавния глава на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин, обяви, че проруските сили са успели да овладеят всички асфалтирани пътища и да блокират доставките на боеприпаси за украинската армия.

Зеленски посети фронта на Бахмут и през декември, като отново раздаде отличия на своите военнослужещи.

Руските сили са блокирали Бахмут

Руските сили са блокирали Бахмут

Твърдят, че са успели да овладеят всички асфалтирани пътища и да блокират доставките на боеприпаси за украинците

По-рано този месец Пушилин заяви, че няма признаци украинските сили да се изтеглят от Бахмут - една от ключовите точки на конфликта между двете страни в момента.

Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Украйна: Бахмут е наша земя и нямаме право да не я защитаваме

Украйна: Бахмут е наша земя и нямаме право да не я защитаваме

Олексий Данилов за смисъла на удържането на Бахмут