Руските сили на практика са блокирали Бахмут. Това заяви пред "Россия-1" Ян Гагин, съветник на държавния глава на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин.

Той посочи, че проруските сили са успели да овладеят всички асфалтирани пътища и да блокират доставките на боеприпаси за украинската армия.

По-рано този месец Пушилин заяви, че няма признаци украинските сили да се изтеглят от Бахмут - една от ключовите точки на конфликта между двете страни в момента.

ISW: Русия все пак напредва в Бахмут

ISW: Русия все пак напредва в Бахмут

Перспективите Китай да доставя на Русия военно оборудване също остават неясни

Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Киев: Продължават тежките боеве за Бахмут

Киев: Продължават тежките боеве за Бахмут

Украйна не иска да предаде града