Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр описа ситуацията в Бахмут - град в Донецка област, където в момента продължават най-ожесточените сражения.

В телеграмата си Маляр отбеляза, че "тази седмица отбелязва втория месец на ескалация на боевете за Бахмут.

По-рано тази година руските сили рязко засилиха офанзивата си край Бахмут и превърнаха града в полуанклав. Според западни военни анализатори руската армия и силите на ЧВК "Вагнер", действащи в този район, бавно напредват, но търпят тежки загуби.

Някои западни журналисти пишат, че западни представители са призовали Киев да изтегли войските си от Бахмут, за да запази сили и боеприпаси за бъдеща контраофанзива.

Украинските военни и политически лидери обаче многократно са заявявали, че ще се борят за града, тъй като загубата му може да отвори пътя на руските сили към други населени места в Донбас.

Освен това военни анализатори твърдят, че руската армия и наемниците на ЧВК "Вагнер" са натрупали значителни сили край Бахмут, които по този начин не могат да бъдат използвани в други направления.

Украйна: Бахмут е наша земя и нямаме право да не я защитаваме

Украйна: Бахмут е наша земя и нямаме право да не я защитаваме

Олексий Данилов за смисъла на удържането на Бахмут

"Благодарение на смелостта и героизма на хиляди наши войници, както и на умелото ръководство на нашите генерали и офицери, защитата на Бахмут се държи и възможностите все още не са изчерпани", написа Маляр в понеделник вечерта.

В последния брифинг на украинския генерален щаб се посочва, че руската армия "не е спряла да се опитва да превземе град Бахмут" и "там продължават постоянни позиционни боеве".