Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви в интервю за радио "Свобода", че решението за продължаване на защитата на Бахмут, въпреки заплахата от обкръжаване, е било одобрено от началника на украинската армия Валерий Залужний и командващия сухопътните войски Александър Сирски.

"Изразът "удържане на Бахмут" има чисто военно значение. Имахме заседание на Съвета и още веднъж беше потвърдено както от Върховния главнокомандващ Залужний, така и от генерал Сирски и от всички присъстващи на заседанието, че Бахмут е много важна, ключова точка за нас", каза той.

"Разбираме, че това дразни някои хора, някои хора смятат, че трябва да отстъпим. Но това е нашата земя и ние нямаме право да не я защитаваме. [...] Що се отнася до Бахмут, имайте предвид, че там всеки ден огромен брой терористи, дошли на нашата територия, остават там завинаги. Бахмут е обсипан с тях, така че там, където тези терористи са днес, те остават там. Това е много важен и ключов момент за нас", добави той.

Според днешната сводка на американския Институт за изследване на войната руските сили в района на Бахмут вече постигат само незначителни тактически успехи.

В същото време анализатори вече отбелязаха, че изключително високият тамп на обстрел и продължаващата защита на Бахмут може да се изчерпи запасите на украинците, които са им необходими за започване на контранастъпление.

Британското разузнаване посочи дилемата на руските сили в Бахмут

Британското разузнаване посочи дилемата на руските сили в Бахмут

Командирите трябва да избират между настъпление и отбрана на цялата фронтова линия

"Ню Йорк Таймс" писа и за тежки загуби и от двете страни в битката за Бахмут, където в някои случаи Русия губи необучени бивши затворници от ЧВК "Вагнер", а Украйна - професионалните си военни. В същото време Украйна има не само политически, но и тактически причини да се бори за Бахмут до последно, тъй като тази битка поглъща ресурсите на руската армия и ѝ пречи да се придвижи на запад, където потенциално може да постигне нови успехи.

ISW: Русия губи инициативата в Украйна

ISW: Русия губи инициативата в Украйна

Oфанзива на ЧВК "Вагнер" към Бахмут е към своя край