През последните дни руските сили и бойците от групата "Вагнер" се укрепиха западно от река Бахмутка в центъра на оспорвания град Бахмут в Донбас. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на Великобритания.

Отбелязва се, че през изминалата седмица реката е маркирала фронтовата линия. Украинските въоръжени сили продължават да защитават западната част на града.

Въпреки това, в по-широк план през фронтовата линия, Русия бележи едни от най-ниските нива на настъпателни действия в района от януари 2023 г.

Според британското разузнаване това най-вероятно се дължи на факта, че руските сили временно са изтощили бойната мощ на разгърнатите си формирования до такава степен, че дори локалните настъпателни действия в момента не са устойчиви.

В Украйна сравняват Бахмут с Дебалцево от 2015 г.

В Украйна сравняват Бахмут с Дебалцево от 2015 г.

Русия се опитва да прекъсне логистиката напълно

Руското командване вероятно ще се стреми да възстанови нападателния потенциал на силите, след като личният състав и запасите от боеприпаси бъдат попълнени.

Междувременно командирите ще бъдат принудени да избират между провеждането на настъпателни операции и осигуряването на надеждна отбрана на цялата линия, отчитат от британското МО.

Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Пригожин съобщи, че "Вагнер" контролира източната част на Бахмут

Пригожин съобщи, че "Вагнер" контролира източната част на Бахмут

Евгений Пригожин съощбава това тази сутрин