Украинските сили в Бахмут може да се окажат в "котел", както беше преди осем години в Дебалцево. Това предупреждава командващ част на украинските въоръжени сили Денис Ярославски.

Украинските военни, защитаващи Бахмут, може да се окажат в същата ситуация, както в Дебалцево през 2015 г., когато украинската групировка на силите беше напълно обкръжена. "Без логистика няма нищо - нито ротация, нито доставка на боеприпаси. Врагът разбира това и се опитва преди всичко да прекъсне логистиката. Опасяваме се, че може да има повторение на Дебалцево. Същата ситуация, когато маршрутите са отрязани и целенасоченото излизане на войските може да застраши цялата колона", казва Ярославски.

В ефира на украинския телевизионен канал "Еспресо" той обясни, че за седмица и половина руските сили са успели да настъпят километър и половина навътре в Бахмут, а в момента битки се водят директно по улиците, стрелба за всяка алея.

"Особената опасност е, че устието на така наречения оперативен котел е малко повече от 4 километра", каза Ярославски. Въпреки това той заявява готовност да продължат да се бият и да разширят прохода. Очакват и подкрепления, които са обучени в школите на НАТО.

"Сега край Бахмут, руснаците изгарят, и ЧВК "Вагнер" също. Взето е решение да бъдат погребани там", добави командирът на украинската част.

Украйна в Бахмут печели времето си за контранастъпление

Украйна в Бахмут печели времето си за контранастъпление

Генерал Олександър Сирски отново бе на фронта

Случаят "Дебалцево" е от началото на 2015 когато въпреки сключеното споразумение за примирие от Минск проруските сепаратисти откриха нова фронтова линия и обкръжиха и прекъснаха за близо 500 украински военни пътищата в този град. Това наложи втори преговори и допълване на споразумения Минск - 2 с активни дипломатически усилия отново на Германия и Франция, но при изтегляне на украинските под огън. Още тогава британските и американските военни подчертаха, че неизпълнението на примирието всъщност представлява победа за Путин и манипулиране на европейската дипломация.