Проруските сепаратисти не допуснаха в обсадения от тях украински град Дебалцево наблюдатели от Специалната мониторингова мисия на ОССЕ, предадоха информационните агенции.
Това стана на фона на съобщенията, че сепаратистите продължават обстрела срещу града.

„За съжаление днес, въпреки всичките ни усилия и усилията на мисията... те не бяха допуснати в Дебалцево, като им казаха, че могат да отидат там." - заяви украинският  министър на външните работи Павел Климкин, цитиран от Би Би Си.

По думите на Климкин, товя е първото нарушение на договореностите, постигнати от нормандската четворка в Минск.

„Смятам, че тези, които пречат на работата на мисията трябва да понесат политическата и моралната отговорност за това." - посочи  украинският външен министър.

Той допълни, че за недопускането на представителите на мисията на ОССЕ в Дебалцево са отговорни лидерите на самопровъзгласилата се „Донецка народна република".

„Те уведомиха мисията на ОССЕ, че за наблюдателите е опасно да влязат в Дебалцево и да наблюдават оттам как се спазва режимът на примирието." - поясни Климкин.

По-рано беше съобщено, че отново е имало взривове и стрелба около Дебалцево, въпреки започналото в полунощ примирие.

Говорителят на генералния щаб на украинската армия Владислав Селезнев заяви, че сепаратистите са стреляли с танкове срещу военните.

Депутатът от Върховната рада Семьон Семьонченко, който се намира в Донбас заедно със  слоя отряд от доброволци, съобщи, че четирима души са били ранени при минометен обстрел в района на Дебалцево.

„Примирието цъфти и ухае. Току-що в съдента къща паднаха две 120-милиметрови мини. Четири 300. Виницки „Ягуар". Тежко раненият беше отведен, по-леко раненият отказа да се отдели от приятелите си. Караме двама контузени в Артьомовската болница." - написа Семьонченко в социалната мрежа Facebook.

Чужди журналисти, намиращи се на мястото на събитията, също съобщиха, че чуват стрелва и взривове от бомби.

В неделния ден сепаратистите са обстрелвали над 60 пъти позициите на украинските антитерористични сили в Донбас.

В неделния ден лидерите от нормандското четворка проведоха телефонен разговор, в който заявиха общата си позиция, че огънят трябва да бъде прекратен по целия фронт в Източна Украйна, включително района на Дебалцево.

Петро Порошенко, Ангела Меркел, Франсоа  Оланд и Владимир Путин отбелязаха необходимостта от това да бъдат създадени условия за работата та наблюдателите от мисията на ОССЕ.

Преговорите между четиримата ще продължат на 16 февруари.