Силите за специални операции на Украйна съобщиха, че са ликвидирали група руски войници близо до град Бахмут - една от горещите точки на военния конфликт в момента.

Те твърдят, че членовете ѝ са убили четирима и са ранили други трима военнослужещи.

"Врагът претърпя загуби и се отказа от атаката за тази нощ", докладват в комюнике.

Междувременно лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви, че няма признаци за изтегляне на украинската армия от Бахмут.

Той посочи, че ситуацията в града и околностите му "остава трудна" и добави, че "се извършва струпване на вражески сили в Часов Яр".

Британското разузнаване: Боевете край Бахмут изтощават и двете страни

Британското разузнаване: Боевете край Бахмут изтощават и двете страни

Украинските сили стабилизираха отбранителните си позиции

По-рано този месец лидерът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че неговите бойци напредват към Бахмут.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр пък описа ситуацията около града като ескалираща.

Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Украйна обещава да продължи да защитават Бахмут

Украйна обещава да продължи да защитават Бахмут

Определят го за жизненоважен за защитата на целия източен фронт