Украинският президент Володимир Зеленски и неговите военачалници се съгласиха във вторник да продължат да защитават Бахмут, който според висшия генерал на страната е жизненоважен за защитата на целия източен фронт, съобщава "Ройтерс".

Кабинетът на Зеленски каза, че президентът, висши правителствени служители и военни командири са обсъдили ситуацията в малкия източен град, където руските и украинските сили дават тежки жертви.

"След разглеждане на отбранителната операция в посока Бахмут, всички ... изразиха обща позиция да продължат да държат и защитават град Бахмут", се казва в изявление.

ISW: Бахмут е кулминацията на конфликта между Пригожин и Кремъл

ISW: Бахмут е кулминацията на конфликта между Пригожин и Кремъл

Путин все повече предпочита лоялността пред компетентността

Генерал Валерий Залужний, главнокомандващ на украинските въоръжени сили, каза, че отбраната на Бахмут е от "първостепенно стратегическо значение".

"Това е ключово за стабилността на отбраната на целия фронт", каза той, като похвали силата и смелостта на украинските войници.

След почти осем месеца на битка, украинските сили са обкръжени от три страни в Бахмут, но не показват никакви признаци за отстъпление към нова отбранителна линия.

Русия вижда превземането на Бахмут като трамплин за нейните войски да настъпят към два по-големи града в района на Донецк: Краматорск и Славянск.

Зеленски и военното командване също така обсъдиха темповете и мащаба на доставката на оръжие и оборудване от западните партньори на Украйна и как да бъдат разпределени във войските.

От кабинета на президента не дават подробности за тези дискусии.

С тревога Украйна следи два кораба в Черно море

С тревога Украйна следи два кораба в Черно море

Вагнеровците атакуват по няколко направления Бахмут