Наемниците на частната военна компания "Вагнер" настъпват по няколко направления в опита си да пробият украинската линия на отбрана и да достигнат централните райони на Бахмут.

Това съобщи командващият сухопътните войски на украинските въоръжени сили Олександър Сирски. Той отново определи ситуацията около Бахмут като "по-сложно". "В хода на жестоки боеве нашити защитници нанасят на врага значителен ущърб. С артилерия, танкове и всякакви други огневи средства се отразяват всички опити на противника на завземе града".

В резултат на обстрел Куцурубска община в Николаевска области са загинали двама души, съобщи тази сутрин ръководителят на региона Виталий Ким. Дете и още двама души са били ранени.

Към обяд в 7 области на Украйна е обявена въздушна тревога, а гражданите от Източна Украйна са призовани да останат в убежищата. Оперативното командване "Юг" съобщава за особена голяма опасност от ракетен удар на Русия днес - изведени в Черно море са два кораба и подводница, като в готовност може да са между 16 и 20 ракети тип "Калибър".

Украинските военни отбелязват и повишената активност на вражеската тактическа авиация в източното направление, както и над акваторията на Азовско море.

В Украйна сравняват Бахмут с Дебалцево от 2015 г.

В Украйна сравняват Бахмут с Дебалцево от 2015 г.

Русия се опитва да прекъсне логистиката напълно

Преди няколко дни Сирски директно назова причината за оставането на украинските военни в Бахмут, въпреки нееднократните предупреждения, че отбраната на този град не представлява стратегическа цел. Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба също заяви в отговор на въпрос за отбраната: "Ако ние напуснем Бахмут, какво ще се измени? Русия ще завземе Бахмут и ще продължи настъплението си към Часов яр, и така всеки следващ град след Бахумт може да го застигне същата съдба.

"Когато някой нахлуе в къщата ви, не се питате колко дълго можете да устоите на човек, който се опитва да убие вас и семейството ви и да вземе всичко, нали? Мислите си какво друго може да се направи, за да го изгоните от къщата си и принуди полицията да го арестува", добави той.

Песков: Русия може да постигне целите си в Украйна само по военен път

Песков: Русия може да постигне целите си в Украйна само по военен път

Постигането им е абсолютен приоритет