Целите, които Русия си поставя в Украйна в този момент, могат да бъдат постигнати само по военен път. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

За нас абсолютен приоритет продължава да бъде и винаги ще остане постигането на поставените цели. Сега те могат да бъдат постигнати само с военни средства, поясни той.

Припомняме, че на 24 февруари 2022 г. Русия стартира офанзива в Украйна, която нарича "специална военна операция". Целите на операцията бяха денацификация и демилитаризация на страната. Като аргумент за войната Русия посочи, нуждата да защити националната си сигурност.

Година след началото на конфликта, няма изгледи той да бъде решен по мирен път. Двете страни от месеци не са сядали на масата за преговори, тъй като нито Русия, нито Украйна са готови да отстъпят от исканията си и да направят компромис.

Китай също се опита да посредничи за прекратяване на войната, като предложи мирен план от 12 точки. Инициативата обаче бе посрещната хладно, както от Украйна и партньорите й, така и от Русия.

Песков: Няма предпоставки за преминаване на ситуацията в Украйна към мирен курс

Песков: Няма предпоставки за преминаване на ситуацията в Украйна към мирен курс

Русия ще продължи специалната военна операция до постигане на целите си