Русия реагира хладно на плана на Китай за прекратяване на войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков настоя да се проучат нюансите на предложението, призоваващо двете страни да се споразумеят за постепенна деескалация и предупреждаващо да не се използват ядрени оръжия.

Китай, който обяви съюз "без граници" с Русия малко преди Москва да изпрати десетки хиляди войници в Украйна преди година, призова за пълно прекратяване на огъня в Украйна, представяйки свой собствен мирен план.

По този повод Песков заяви, че гласът на Пекин трябва да бъде чут, но нюансите на предложението са важни.

"Всеки опит да се формулират тези за постигане на мирно уреждане на проблема е добре дошъл, но, разбира се, важни са нюансите", подчерта той пред в. "Известия".

По-рано говорителят на Кремъл отбеляза, че всякакви подобни инициативи, които могат да доближат Москва и Киев до мир, заслужават внимание.

Москва твърди, че споделя възгледите на Пекин за Украйна

Москва твърди, че споделя възгледите на Пекин за Украйна

Русия е готово за дипломация за мир, но Запада да спре с оръжията, а Украйна да се откаже от окупираните територии

"Обръщаме голямо внимание на плана на нашите китайски приятели", увери той вчера. "Разбира се, детайлите трябва да бъдат внимателно анализирани, като се вземат предвид интересите на различните страни. Това е много дълъг и интензивен процес".

Той посочи, че Русия продължава своята "специална военна операция" в Украйна и засега не вижда никакви признаци, че може да бъде постигнато мирно решение на конфликта.

Пекин отказа да осъди действията на Русия и на срещата на Г-20 този уикенд.

Навръх първата годишнина от войната Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната.

ЕС и НАТО гледат скептично на мирния план на Китай за Украйна
Обновена

ЕС и НАТО гледат скептично на мирния план на Китай за Украйна

На Пекин не може да се има доверие, смята Столтенберг

В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия.

ЕС и НАТО обаче реагираха резервирано на инициативата. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че няма голямо доверие на Пекин като посредник, с оглед на близките му връзки с Русия.

От украинската президентска администрация също заявиха, че планът на Китай за разрешаване на конфликта в Украйна няма да доведе до мир.

Скептичен остана и президентът на САЩ Джо Байдън, който заяви, че не намира за рационална идеята Китай да се включи в преговорите за изхода от войната в Украйна.

Джо Байдън скептичен към мирния план на Китай

Джо Байдън скептичен към мирния план на Китай

В плана няма нищо, което ще бъде от полза за някой друг, освен за Русия