Президентът на САЩ Джо Байдън е скептичен по отношение на "китайския мирен план" за Украйна и не намира за рационална идеята Китай да се включи в преговорите за изхода от войната в Украйна. В интервю за телевизия Ей Би Си, американският президент заяви, че самото схващане, че Китай може да договори края на войната, не е рационално.

"Президентът на Русия Владимир Путин го аплодира, така че как може да е добър", цитира реторичния въпрос на Байдън Reuters.

Според американския президент в плана "няма нищо, което ще бъде от полза за някой друг, освен за Русия."

Припомняме, на този етап руският президент Владимир Путин не е коментирал предложението на Пекин, но това направи един от говорителите на кремълската външна политика - Мария Захарова. Европейският съюз също вече се изказа скептично по отношение на мирния план на Китай. 

Западните съюзници на Киев също реагираха хладно на китайските предложения, като НАТО каза, че няма голямо доверие на Пекин като посредник, с оглед на близките си връзки с Русия.

ЕС и НАТО гледат скептично на мирния план на Китай за Украйна
Обновена

ЕС и НАТО гледат скептично на мирния план на Китай за Украйна

На Пекин не може да се има доверие, смята Столтенберг

Китайският план за мир в Украйна до голяма степен повтаря позицията, възприета от Китай от началото на войната - неутралитет, без осъждане на руската агресия. Планът призовава и двете страни в конфликта да се споразумеят за постепенна деескалация, предупреждава да не бъдат използвани ядрени оръжия, но без никаква конкретика по отношение на урегулиране на претенциите за територии и взаимно зачитане на суверинитет.

От украинската президентска администрация също заявиха, че планът на Китай за разрешаване на конфликта в Украйна няма да доведе до мир.

Тайван: Китай си взе урок от руската офанзива в Украйна

Тайван: Китай си взе урок от руската офанзива в Украйна

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол

Американският президент потвърди, че засега Съединените щати няма да изпратят на Украйна изтребители Ф-16, за каквито настоява украинският му колега Володимир Зеленски. 

Но не може да се знае какво ще е необходимо след една, две или три години, отговори президентът на въпроса дали би изключил предоставянето на изтребители и в бъдеще. "Засега го изключвам", подчерта Байдън.

Според САЩ към момента Украйна няма нужда от такива изтребители, а от друга активна подкрепа, за да започнат контраофанзива през пролетта на тази година. По-рано съветникът по сигурността на Белия дом Джейк Съливан заяви, че изтребителите не са "ключов потенциал" за настоящите нужди на Украйна. Това мнение бе споделено и от други участници в Мюнхенската конференция по сигурността, която се проведе преди седмица и се счита за ключово събитие в геополитката в световен мащаб.

Джо Байдън наложи мито от 200% за руския алуминий

Джо Байдън наложи мито от 200% за руския алуминий

Нови санкции от Белия дом за Кремъл