Президентът Емануел Макрон не изключва Франция да предостави изтребители на Киев, но тази подкрепа украинската армия няма да получи сега, тъй като се нуждае от други средства, за да противостои на руската офанзива, съобщава Reuters.

На среднощна пресконференция в Брюксел Макрон заяви, че настоящият приоритет е да се помогне на Украйна през следващите седмици и месеци, изтребителите не могат да бъдат доставени в този срок, а и ще отнеме време да се обучат украинските пилоти да ги управляват.

Приоритет трябва да бъдат артилерийски средства, които са доказали своята ефективност и на които украинските сили вече са обучени. Френският президент предупреди, че може да се наложи да се засили доставката на такива изделия и съюзниците на Украйна ще проучат тази възможност през следващите дни.

Сред "по-полезните" и "по-бързи" оръжия Макрон посочи френските самоходни гаубици Caesar и системата за противовъздушна отбрана със среден обсег MAMBA. Според президента доставките на артилерийски оръдия ще бъдат увеличени, за да се помогне на Украйна да отблъсне руска офанзива и по-късно да започне собствено контранастъпление. Макрон увери, че той ще работи по този въпрос през следващите дни.

"Не изключвам абсолютно нищо", бе отговорът Макрон, когато бе попитан за възможността да изпрати самолети. 

Президентът Володимир Зеленски отдавна настоява съюзниците на Украйна да изпратят изтребители, а в четвъртък заяви, че няколко европейски лидери са готови да предоставят самолети. Подобен ход би бил една от най-големите промени в подкрепата на Запада досега и Москва предупреди, че това ще доведе до ескалация и удължаване на конфликта.

"Европа ще бъде с нас до победата ни. Чух го от редица европейски лидери... за готовността да ни предоставят необходимите оръжия и подкрепа, включително самолети", заяви Зеленски на пресконференция в Брюксел, където участва в среща на върха на Европейския съюз. 

Зеленски пред ЕП: Русия е най-голямата антиевропейска сила в света

Зеленски пред ЕП: Русия е най-голямата антиевропейска сила в света

Под бурни аплодисменти украинският лидер благодари на ЕС за подкрепата

Въпросът с изтребителите за Украйна е решен, обяви вчера и ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак. Изказването му дойде в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски водеше разговори в Брюксел относно искането на Киев за повече оръжия за борба с руските сили.

Ръководителят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов, а и президентът Володимир Зеленски предупредиха, че Кремъл не се е отказал от намерението си завземе изцяло Донецка и Луганска области на изток, които Москва обяви за своя територия миналата година след референдуми, отхвърлени от Киев и Запада като измама.

Киев очаква именно регионите на Харковска или Запорожка области да бъдат цели на новата офанзива, с която Москва ще иска да си върне инициативата в едногодишната си военна кампания в Украйна.

Украйна очаква руско настъпление в Харковска и Запорожка области

Украйна очаква руско настъпление в Харковска и Запорожка области

Той призна косвено с удари по цели в руския тил