Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Европейския парламент за помощта, която Украйна получава от ЕС, за да се защитава от руската инвазия, съобщава "Ройтерс".

Той направи изявлението си, преди да се присъедини към срещата на върха на лидерите на ЕС, на която ще поиска повече оръжия.

След като през последните седмици получиха обещание за доставка на западни бойни танкове, сега украинските власти са съсредоточени върху опитите си да получат и ракети с по-голям обсег, както и изтребители.

"Благодаря Ви", заяви Зеленски на евродепутатите, които го аплодираха бурно и дълго, а някои от тях носеха лентички с цветовете на украинското знаме.

Снимка 605835

Източник: EPA/БГНЕС

Лидерите на ЕС посрещнаха Зеленски в Брюксел: Добре дошъл у дома

Лидерите на ЕС посрещнаха Зеленски в Брюксел: Добре дошъл у дома

Украйна принадлежи към Европейския съюз, уверява Фон дер Лайен

"Ние се защитаваме на бойното поле, ние - украинците, заедно с Вас", посочи той и добави, че неговата страна заедно с Европа "се бори срещу най-голямата антиевропейска сила в съвременния свят", която иска да върне "нечовешките реалности" от 30-те и 40-те години на миналия век в Европа.

Въпреки че е малко вероятно Зеленски да си тръгне от Брюксел с твърд ангажимент от ЕС да удовлетвори молбите му, посещението му дава шанс да постави исканията си лично пред всички лидери на 27-те страни членки на общността за първи път, откакто Русия нахлу в страната му на 24 февруари 2022 г.

В речта си пред Европейския парламент украинският лидер не повдигна въпроса за доставката на самолети.

Снимка 605832

Източник: EPA/БГНЕС

Той изрази увереност и че страната му ще се присъедини към Европейския съюз, след като излезе победител от войната си с Русия.

Украинските власти настояват за начало на преговорите за членство в ЕС до месеци.

Докато някои страни-членки искат да дадат на Украйна морален тласък с евентуално започване на преговори за присъединяване към блока обаче, други са много по-предпазливи и подчертават, че бъдещите членове трябва да отговарят на набор от критерии - като борба с корупцията - преди дори да могат да започнат преговори.

Имаме свобода, дайте ни крила, за да я защитим! Зеленски пред британския парламент

Имаме свобода, дайте ни крила, за да я защитим! Зеленски пред британския парламент

Русия ще загуби, увери украинският президент