Украинският премиер Денис Шмигал има двугодишен график за осигуряване на членство на страната си в Европейския съюз, съобщава "Политико".

Този въпрос със сигурност ще доминира в дискусиите по време на историческата среща на върха ЕС-Украйна тази седмица - първата, която се провежда на украинска земя.

Изданието обаче отбелязва един проблем - никой в ЕС не смята, че това е реалистично.

По-късно тази седмица еврокомисарите ще пътуват до Киев за срещата на върха в петък с украинския президент Володимир Зеленски и председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Самият Шмигал поставя труден за изпълнение краен срок.

"Имаме много амбициозен план за присъединяване към Европейския съюз в рамките на следващите две години. Така че очакваме, че тази година, през 2023 г., вече ще можем да проведем този предварителен етап на преговорите за влизане", посочи той.

Украйна е изпълнила почти 70% от задълженията за членство в ЕС

Украйна е изпълнила почти 70% от задълженията за членство в ЕС

Киев иска яснота по процедурите

Миналата година френският президент Еманюел Макрон предупреди, че може да минат "десетилетия", преди Украйна да се присъедини към ЕС. Дори европейските лидери, които подкрепиха предоставянето на Украйна на статут на страна кандидат на срещата си на върха през юни миналата година, признават, че перспективата за реално присъединяване на страната е отдалечена на доста години. В крайна сметка страни кандидатки като Сърбия, Турция и Черна гора чакат от много години - от 1999 г. в случая на Анкара.

Украйна е загадка за ЕС. Мнозина твърдят, че Брюксел носи особена отговорност пред Киев. В края на краищата, яростта на украинците от решението на бившия президент Виктор Янукович да се оттегли от споразумението за политическо и икономическо обвързване с ЕС по нареждане на Русия доведе до въстанието на Майдана през 2014 г. и подготви почвата за война. Както отбеляза шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен: "Украйна е единствената страна, в която хората са били застреляни, защото са се увили в европейско знаме".

Близките съюзници на Украйна в ЕС, като Полша и балтийските страни, силно подкрепят стремежа на Киев за членство, разглеждайки го като демокрация, която се съпротивлява срещу агресора. Много от старите членки на ЕС обаче са по-предпазливи, тъй като Украйна - световна селскостопанска суперсила - може да намали собствените им правомощия и предимства. Украйна и Полша - с общо население от 80 милиона души - биха могли да се обединят, за да съперничат на Германия като политическа сила в Европейския съвет, а някои твърдят, че Киев би довел до прекомерно източване на бюджета на ЕС.

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС
Обновена

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС

Киев показал с делата си, че изпълнява европейските критерии