Украйна е изпълнила почти 70% от задълженията си по Споразумението за асоцииране с Европейския съюз (ЕС) и осъзнава необходимостта от приключване на всички правни процедури за членство. В същото време, до края на годината украинските власти искат да получат политическа яснота от лидерите на ЕС относно следващите стъпки по този път.

Това каза вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина по време на откриването на комуникационната кампания "Заедно сме Европа", съобщи "Укринформ".

"Трябва да разберем колко дълъг и труден ще бъде пътят ни към членство в Европейския съюз, не само по отношение на преговорите. Наистина ще трябва да изпълним необходимите компоненти за присъединяване към ЕС. Имаме енергията и желанието за това Единственото нещо, от което се нуждаем, е политическата яснота по отношение на по-нататъшните стъпки", каза Стефанишина.

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

ЕП даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за ЕС

Европарламентът прие резолюция с 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се"

Тя припомни думите на президента Володимир Зеленски, че процесът на европейска интеграция остава основен мотиватор за украинското общество, което обединява повече от 90% от украинците. Той също така дава енергия на въоръжените сили на Украйна във войната.

"Ние не искаме процесът на нашето присъединяване към ЕС да бъде бюрократичен. Разбира се, ние като държава демонстрираме способността си да преминем през всички необходими правни процедури, свързани с членството, доколкото е възможно, но не искаме ЕС да вкара този процес в бюрокрация. Като се имат предвид тези предизвикателства, пред които е изправена Украйна, и фактът, че ангажиментът на украинския народ и Украйна към принципите на демокрацията е очевиден, както и фактът, че сме изпълнили почти 70% на всички задължения по Споразумението за асоцииране - всичко това ни дава възможност да кажем, че не е необходимо да ни оценяват от нулата, а е необходимо да вземем политически решения. Такава политическа яснота искаме да получим до края на годината. ", каза вицепремиерът.

Припомняме, че на 23 юни държавните и правителствените ръководители на ЕС одобриха решение за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС.

Украйна, Молдова и Грузия кандидатстваха за членство в ЕС след началото на руската инвазия на 24 февруари.