След като си осигури доставки на основни бойни танкове, сега Украйна ще настоява и за западни изтребители от четвърто поколение, като американския F-16. Това заяви Юрий Сак съветник на министъра на отбраната на Украйна, съобщава "Ройтерс".

Украйна спечели огромен тласък за войските си, след като вчера Германия обяви, че ще ѝ предостави тежки танкове - решение, което сложи край на седмици на дипломатическа безизходица по въпроса. Съединените щати също са готови да предприемат подобен ход.

Следващото голямо препятствие сега ще бъдат бойните самолети, обясни Сак.

Военновъздушните сили на Украйна разполагат с флот от остарели изтребители от съветско време, произведени дори преди Киев да обяви независимост преди повече от 31 години. Бойните самолети се използват за мисии за прихващане и за атака на руски позиции.

"Ако ги получим (западни бойни самолети), предимствата на бойното поле ще бъдат просто огромни. Не става въпрос само за F-16 (американски многоцелеви изтребители): самолети от четвърто поколение, това е, което искаме", подчерта той.

За Нидерландия няма табута и обмисля изтребители F-16 за Украйна

За Нидерландия няма табута и обмисля изтребители F-16 за Украйна

Страната е готова и да помогне за плащането на танковете "Леопард 2"

Военната помощ на Запада беше жизненоважна за Киев и се разви бързо в хода на войната. Преди инвазията дори идеята за предоставяне на смъртоносни оръжия на Украйна беше силно противоречива, но оттогава насам западните доставки преодоляха редица табута.

"Не искаха да ни дадат тежка артилерия, но го направиха. Не искаха да ни дадат системи "Хаймарс", но и това направиха. Не искаха да ни дадат танкове, сега ни дават и тях. Освен ядрени оръжия не остава нищо друго, което няма да получим", посочи Сак.

Украйна, която беше нападната от Русия през февруари 2021 г., обяви и че иска да получи от Запада също ракети с голям обсег.

Вчера Москва реагира яростно на решението на Германия за доставка на танкове "Леопард 2" на Украйна, което със сигурност ще засили офанзивната мощ на Украйна.

Зеленски поиска танкове и самолети F-16

Зеленски поиска танкове и самолети F-16

Той се обърна и по германската телевизия

Джъстин Бронк, изследовател в мозъчния тръст RUSI в Лондон, заяви, че украинските ВВС ще се възползват значително от западните изтребители по отношение на смъртоносните атаки въздух-въздух и потенциално въздух-земя.

Той обаче предупреди, че украинските сили все още ще бъдат изложени на висок риск от руски ракети земя-въздух, което ще ги принуди да летят много ниско в близост до фронтовата линия. Според него това "драстично би намалило ефективния обсег на ракетите и би ограничило възможностите за удар".

Въпреки липсата на значително осезаемо движение по въпроса, ВВС на Украйна копнеят за по-добри самолети през цялата война.

Украински пилот с кодово име Джус разкри, че много от колегите му във военновъздушните сили са вземали уроци по английски език в свободното си време в очакване един ден Киев да получи чужди самолети като изтребителя F-16.