Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна директно към Германия с молба да даде съгласие за доставка на танкове "Леопард" на Киев. Призивът беше излъчен по германската обществена телевизия преди редовната среща на контактната група "Рамщайн", която се откри в петък в едноименната американска военновъздушна база.

Форматът "Рамщайн", който включва около 50 съюзнически държави, беше създаден след началото на пълномащабната руска агресия за координиране на военната помощ на Запада за Украйна.

От началото на войната в неговите рамки са договорени повече от един пакет помощи. Основният акцент на срещата в петък е очакваното решение на Германия за доставката на танкове "Леопард", което според експертите ще позволи на Украйна да обърне хода военните действия на онези участъци от фронта, където Русия напредва.

Танковете "Леопард" са на въоръжение в редица страни, по-специално Полша, Дания и Канада, и те са готови да ги предоставят на Киев, но според правилата на НАТО за прехвърлянето е необходимо официалното съгласие на страната производител на оръжие за трети страни. Въпреки нарастващия натиск върху германския канцлер Олаф Шолц, досега германското правителство не е одобрило доставката на такива танкове нито е дало разрешение това да направят други страни.

"Ако имате "Леопард"-и, дайте ни ги! Те няма да отидат в Русия. Ние защитаваме себе си", каза Зеленски, имайки предвид Германия.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че някои европейски държави са готови да прехвърлят танкове в Украйна и се надява на днешната среща във Рамщайн да бъде взето съответноto решение, съобщи Ройтерс.

По-късно говорейки чрез видеовръзка на среща на съюзниците на Украйна в Рамщайн, президентът Володимир Зеленски каза, че очаква следващата среща в този формат да остане в историята с решението да предостави на Украйна изтребители F-16 и ракети с голям обсег.

Според Зеленски съюзниците са в състояние "да гарантират артилерия и самолети, които ще смажат терора".

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин също призова участниците в Рамщайн да подкрепят Украйна с военна помощ, отбелязвайки, че Русия "изчерпва боеприпасите и понася значителни бойни загуби".

По-рано Нидерландия обяви готовността си да обмисли прехвърлянето на изтребители F-16 на Украйна, ако Киев отправи съответно искане. "Ние сме отворени, няма табута", каза заместник-външният министър на кралството Вопке Хукстра.

Кремъл: Западът се заблуждава, че с танкове Украйна ще спечели войната

Кремъл: Западът се заблуждава, че с танкове Украйна ще спечели войната

Допълнителните доставки на оръжия само щели да създадат още проблеми за Киев