Ръководителят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов каза във вторник в интервю за Ройтерс, че Киев очаква Русия да включи регионите на Харковска или Запорожка области като цели на очаквана офанзива, целяща Москва да си върне инициативата в своята едногодишна военна кампания в Украйна.

Данилов заяви, че руските сили проучват отбранителните способности на Украйна в частично окупираната от Русия Запорожка област - част от контролирания от Москва сухопътен мост между Източна Украйна и Крим.

В интервюто той добави, че Киев "не изключва" нов руски натиск в Харковска област, от която силите на Москва бяха отблъснати по време на светкавична украинска контраофанзива миналото лято.

Висши украински служители, включително президентът Володимир Зеленски, казаха, че Москва ще се опита да организира нова голяма офанзива с мобилизирани военнослужещи през следващите седмици.

Данилов повтори и по-ранните прогнози на Киев, че Русия все още иска да завземе изцяло Донецка и Луганска области на изток, които Москва обяви за своя територия миналата година след референдуми, отхвърлени от Киев и Запада като измама.

Данилов каза, че Киев очаква Русия да се стреми да постигне очевидни резултати около годишнината от пълномащабното си нахлуване на 24 февруари.

"Те трябва да имат какво да покажат пред своите хора и имат желание да направят нещо голямо, както го виждат, до тази дата."

ISW: Русия няма ресурси за успешно настъпление в Донецка област

ISW: Русия няма ресурси за успешно настъпление в Донецка област

Кремъл няма подготвени армейски части

По-рано украински официални лица казаха, че руските сили може да се опитат да атакуват от територията на Беларус в северозападна посока. Но Данилов каза, че е "съмнително, че те ще успеят да дойдат от тази посока", защото "там явно няма достатъчно сили".

Украйна също планира пролетна офанзива, докато чака доставката на обещаните западни бойни танкове и снаряди с по-голям обсег, включително нова ракетна система от Съединените щати, която ще удвои обсега на удар на украинските сили.

Но Данилов каза, че бронираните машини и артилерийските снаряди, особено с калибър 155 мм, са сред непосредствените нужди на Киев, тъй като е изправен пред потенциален нов натиск на тежка руска огнева мощ.

"Много много въпроси зависят от количеството доставки на снаряди", каза той. "Защото, ако имаш оръжия, но нямаш какво да стреляш, тогава това е предизвикателство."

Силите на Москва от месеци провеждат редовни вълни от въздушни удари през последните месеци, използвайки ракети и дронове срещу критична украинска инфраструктура и други цивилни цели.

Данилов каза, че Украйна има право да нанася удари по цели в Русия, въпреки че официални лица в Киев не са признали публично, че атакуват цели отвъд украинската граница.

"Да кажем, че има дадена точка в Русия, където със сигурност знаем, че устройство изстрелва ракети по нашите деца", каза той. "Трябва ли да гледаме спокойно тази точка и да си затваряме очите - или да я унищожим, ако имаме капацитет?" той каза.

"Ако има съоръжения, които причиняват унищожение на страната ни..., ние трябва да унищожим тези съоръжения. Това е война."

Министърът на отбраната Олексий Резников каза в неделя, че Украйна ще използва оръжията с по-голям обсег, обещани от Съединените щати, за да удря руски части само в окупирана украинска територия.

Удари по Крим? Медведев отговаря: „Цяла Украйна ще изгори“

Удари по Крим? Медведев отговаря: „Цяла Украйна ще изгори“

Нашият отговор може да бъде всякакъв, но ще бъде бърз, твърд и убедителен