Ройтерс съобщи, позовавайки се на осведомени източници в ръководството на САЩ, че в близко бъдеще Вашингтон възнамерява да прехвърли на Киев боеприпаси за наземни бомби с малък диаметър Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) с обсег до 150 километра. Какво представляват тези боеприпаси и доколко биха били полезни на Украйна обяснява Руската служба на Би Би Си.

Украйна вече успешно използва управляеми ракети с многократно изстрелване (GMLRS), способни да поразяват цели на разстояние над 70 километра. Тези боеприпаси позволиха на въоръжените сили на Украйна да нарушат системата за снабдяване на руската артилерия на фронтовата линия миналото лято.

Руската армия очевидно вече се е адаптирала към новите условия, изтласквайки важни обекти извън обсега на подобни ракети. Но все пак това затрудни живота на руските артилеристи, защото доставката на снаряди до фронтовата линия стана по-дълга и по-трудна.

ISW: С HIMARS започва трета фаза на войната

ISW: С HIMARS започва трета фаза на войната

Украйна се готви за контраофанзива в Херсон

Сега, ако въоръжените сили на Украйна получат боеприпаси, способни точно да поразяват цели на разстояние до 150 километра, това допълнително ще усложни снабдяването на войските на фронтовата линия. Цели на такива ракети могат да бъдат и щабове, казарми, мостове, гари, съоръжения за ПВО и много други цели.

Въпреки че GLSDB обикновено се нарича ракета в пресата, това не е съвсем вярно. Това е прецизно управляема бомба GBU-39, модифицирана за наземно изстрелване. За това се използва ракетната част на боеприпасите M26, разработена за пусковите установки M270 MLRS и M142 HIMARS. Украинската армия използва тези пускови установки за изстрелване на ракети GMLRS. Тоест всъщност ракетата в тази система играе ролята на бомбардировач - тя изкачва бомбата на височина, от която обикновено се пуска от самолет, след което бомбата самостоятелно планира, за да достигне целта.

Това е оригинална разработка, в резултат на която се появи ново ефективно оръжие без дълги изследвания и разработки, а просто чрез комбиниране на две вече създадени и тествани системи. Освен това и двете оръжия вече ги има в САЩ.

"Горният етап" на GLSDB е двигателят на старата неуправляема ракета M26, създадена още в края на 70-те години за комплекса MLRS. От 1980 г. насам са построени повече от 400 хиляди ракети M26 от различни модификации. Тези неуправляеми ракети използват касетъчни боеприпаси. Въпреки това, като част от кампанията за намаляване на касетъчните боеприпаси, американската армия унищожи значителна част от тях. Колко са останали не е известно, но тези ракети не са необходими в тяхната цялост.

Съдейки по доклада за унищожаването на тези боеприпаси, публикуван на уебсайта на американската армия през 2013 г., тази технология се отнася само за бойната глава, в статията не се споменава за унищожаването на двигателната част на ракетата. Една от целите на разработването на GLSDB беше използването на ракетните части на изведените от въоръжение M26.

Песков: Делекобойните ракети от САЩ няма да променят хода на събитията в Украйна

Песков: Делекобойните ракети от САЩ няма да променят хода на събитията в Украйна

Той отрече възможни разгори между Байдън и Путин