САЩ дават на Украйна далекобойни ракети.

Агенция "Ройтерс" цитира информирани източници от американското ръководство, според които Съединените щати възнамеряват в близко бъдеще да прехвърлят на Украйна ракети с обсег до 150 км.

"Ройтерс" уточни, че новият пакет от военна помощ на САЩ за Украйна ще включва високоточни ракети GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb).

Тези самонасочващи се ракети, разработени от САЩ и Швеция, се изстрелват от съоръженията HIMARS и могат да поразяват движещи се цели на разстояние много десетки километри.

Досега максималният обсег на ракетите, които американците и други съюзници са доставили на украинската армия, е малко над 80 километра - това също са ракети HIMARS.

Украйна води ускорени преговори със Запада за ракети с голям обсег

Украйна води ускорени преговори със Запада за ракети с голям обсег

Киев иска американски ракети ATACMS, засега Вашингтон отказва

Украйна отдавна иска от САЩ и съюзниците си високоточни ракети ATACMS с обсег на действие до 300 километра, които могат да се изстрелват от инсталации HIMARS. По неофициални данни досега западните съюзници са отказвали да предадат такива оръжия поради опасения, че украинците ще ги използват за поразяване на цели дълбоко в руската територия, което може да доведе до неконтролируема ескалация на войната.

Според "Ройтерс" още тази седмица ще бъде обявен нов пакет за военна помощ в размер на 2,2 млрд. долара.