Китайската армия научи от инвазията на Русия в Украйна, че всяка атака срещу Тайван трябва да бъде бърза, за да успее, но Тайванският пролив ще направи това предизвикателство. Това заяви тайванският министър на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Възможното въздействие на войната върху военното мислене на Китай в Тайван и как Китай може да атакува острова, който Пекин разглежда като суверенна китайска територия, е широко обсъждано сред официалните кръгове в Тайпе.

Министърът на отбраната на Тайван Чиу Куо-чен посояи, че китайската армия би си взела бележки от руското нахлуване в Украйна, което започна преди една година. Русия се опита, но не успя да превземе украинската столица Киев в първите дни на войната. Войната между Русия и Украйна им донесе големи уроци - те определено ще търсят скорост, добави той.

По думите му дори китайските сили да планират бърза атака, те ще се сблъскат с трудности, опитвайки се да превземат острова с внезапно нападение, тъй като ще трябва да пресекат Тайванския проток, който ги разделя. Те все пак ще трябва да преодолеят това. Няма да е толкова бързо, колкото седмица или две, поясни Чиу.

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол и продължава да организира почти ежедневни военни патрули близо до острова.

Китайски кораби и самолети пак поставиха нащрек Тайван

Китайски кораби и самолети пак поставиха нащрек Тайван

Тайванската армия е в повишена готовност

Казвал съм го и преди - веднага щом гръмнат оръжията, ще продължим докрай. Но категорично няма да провокираме, каза още тайванският министър на отбраната.

Демократично избраното правителство на Тайван казва, че само хората на Тайван имат правото да решават бъдещето си.

Докато Украйна спечели широка обществена подкрепа в Тайван и правителството на Тайван изпрати хуманитарна помощ, Китай отказа да осъди Русия. Двете страни обявиха партньорство "без ограничения" малко преди Русия да стартира това, което тя нарича "специална военна операция" на 24 февруари миналата година.

Според Китай е двоен стандарт да се опитва да обединява проблемите с Тайван и Украйна, тъй като островът винаги е бил част от Китай и е изцяло вътрешен въпрос.