Приклекнал в малка гора, командирът на украински командоси инструктира войниците си преди мисията им да се противопоставят на руската офанзива за превземане на град Бахмут в Източна Украйна, разказва АФП.

Специалните сили имат за цел да защитят близкото село Григоровка в Донецка област, на около 10 км северозападно от Бахмут, което е подложено на силен руски обстрел.

Ако войниците на Москва и руската наемническа група "Вагнер" превземат селото, това ще им помогне да затворят клещи около Бахмут - центърът на най-дългата и кървава битка по време на инвазията.

"Защитаваме позиции на височините в близост до селото. Задачата ни е да спрем вражеската атака и да осигурим артилерийска подкрепа за нашата пехота", казва пред АФП командирът на командосите, който отказва да назове името си.

Облечени в качулки и шлемове и носещи малки камуфлажни раници, елитните войници са въоръжени с щурмови пушки ТАР-21 - израелски дизайн на оръжие, произвеждано по лиценз в Украйна.

В близост до Бахмут почти няма тишина, която да продължава повече от 10 секунди. Непрекъснато се чува украинска артилерия и мощни тежки удари от близкия руски обстрел.

Само на няколко километра западно от Григоровка, близо до фронтовата линия, украинските сили "отблъснаха многобройни вражески атаки" срещу селата Орихово-Василовка и Богдановка, съобщи Генералният щаб на Украйна в четвъртък сутринта.

Украйна се похвали с ликвидирани руски войници край Бахмут

Украйна се похвали с ликвидирани руски войници край Бахмут

Лидерът на ДНР не вижда признаци за изтегляне на украинската армия от града

"Ситуацията е трудна, но ние я контролираме", казва 45-годишният командир на командос по време на пауза между снарядите, които избухват на няколкостотин метра от него.

"Способни сме да се бием, това е сигурно, но врагът винаги има предимство по отношение на артилерията. Понасяме загуби заради огромното количество тяхна артилерия. Ето защо ни се налага да се оттегляме, но понякога напредваме", казва офицерът.

"Опитват се да превземат Богдановка, след това Часив Яр, за да затворят джоба около Бахмут", допълва той.

Часив Яр, малък град, разположен непосредствено на запад от Бахмут, също е застрашен от руските сили, които свиват клещите си.

Тази седмица от руските позиции по Часив Яр бяха изстреляни боеприпаси с бял фосфор, които подпалиха растителността в необитаемата зона.

В началото на януари руските сили прекъснаха магистралата, която свързва Бахмут със Славянск - голям регионален център в близост до град Краматорск - и оттогава фронтът се стабилизира.

Украинците твърдят, че са свалили Су-24 край Бахмут

Украинците твърдят, че са свалили Су-24 край Бахмут

Русия не е коментирала по никакъв начин съобщенията

В малкия град Привиля, на около два километра от фронта, войник с прякор "Ромео", който командва украински пост, казва: "Ние държим тази позиция".

Руснаците "настъпват вече около седмица. Натискат към Бахмут. Това е техният приоритет", казва той пред АФП.

Тук артилерията е по-тиха, а основната дейност е свързана с безпилотни самолети.

40-годишният Макс, оператор на дронове с прякор "Аеробомбар", седи сам в камиона си до пътя, държи дистанционно управление, а очите му са залепени за екрана.

Той току-що е изстрелял малък дрон, зареден с ръчна граната. Дронът лети към гора на около шест километра от руските позиции.

На екрана ясно се вижда пейзажът отдолу. Дронът достига до гората и увисва на около 20 метра над земята.

Украйна обещава да продължи да защитават Бахмут

Украйна обещава да продължи да защитават Бахмут

Определят го за жизненоважен за защитата на целия източен фронт

Но близо до целта Макс губи контрол. Безпилотният самолет изпуска гранатата и пропуска.

Руснаците " блокират дрона, прекъсват сигнала между дрона и дистанционното управление", казва той.

"Когато дронът губи контрол, той се снижава и те стрелят по него", обяснява операторът, след като успява да възстанови своя дрон, носещ драскотини от куршуми.

Той казва, че предишния ден е загубил три дрона, с което общият им брой е 62 от началото на инвазията.

"Русия се подготвяше за тази война от дълго време и разви своите войски за електронна война", казва мъж с прякор "Зима", ръководител на подразделение от оператори на дронове в Южна Украйна.

Руснаците използват различни техники, за да заглушат сигнала до дрона или да създадат фалшив сигнал, който да го насочи погрешно, казва той.

"Всеки от нас прави каквото може и където може. Всеки се опитва да бъде възможно най-ефективен. Тази технология ни позволява да си поставяме цели (да убиваме) по 10 орки (руснаци) на ден", казва "Аеробомбардировачът".

Украйна в Бахмут печели времето си за контранастъпление

Украйна в Бахмут печели времето си за контранастъпление

Генерал Олександър Сирски отново бе на фронта

"Чувствам се добре, защото виждам резултатите от работата си. Мога да използвам времето и боеприпасите си много ефективно. Това ме прави щастлив", допълва той.