Общият темп на руските операции в Украйна изглежда е намалял в сравнение с предишните седмици. Говорителят на украинския съвместен пресцентър на Таврийските отбранителни сили полковник Олексий Дмитрашкивски заяви на 15 март, че руските настъпателни действия са намалели значително през последната седмица, и отбеляза, че дневните руски наземни атаки са намалели от 90-100 атаки на ден до 20-29 на ден.

Дмитрашкивски съобщи, че руските сили донякъде са загубили офанзивния си потенциал поради значителните загуби на жива сила и оборудване.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Изявленията на Дмитрий Драшковски са в съответствие с общите наблюдения на ISW по отношение на темпото на руските операции по цялата фронтова линия в Украйна. Руската настъпателна операция в Луганска област вероятно наближава своята кулминация, ако вече не е достигнала такава, въпреки че Русия е ангажирала повечето елементи от поне три дивизии на линията Сватово-Кремина.

Освен това изглежда, че цялостната офанзива на група "Вагнер" към Бахмут е към своя край. Украински военни източници отбелязват, че броят на нападенията в Бахмут и околностите му е значително намалял, особено през последните няколко дни.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин наскоро подчерта, че липсата на боеприпаси се отразява на способността на "Вагнер" да продължи настъплението към Бахмут, и заяви на 15 март, че поради недостиг на боеприпаси и тежки боеве "Вагнер" е трябвало да разшири обкръжението си на Бахмут.

Украинците твърдят, че са свалили Су-24 край Бахмут

Украинците твърдят, че са свалили Су-24 край Бахмут

Русия не е коментирала по никакъв начин съобщенията

Руските сили вероятно ще трябва да отделят значителни резерви, за да предотвратят тази кулминация. Възможно е те да успеят да го направят, тъй като ISW е наблюдавала елементи от руски въздушнодесантни полкове в и около Бахмут, които в момента не изглеждат силно ангажирани в боевете.

Руснаците могат да ангажират и елементи от други конвенционални части, включително евентуално 2-ра мотострелкова дивизия, или части, привлечени от други части на театъра на военните действия. Но изглежда, че самата офанзива на Вагнер няма да е достатъчна, за да се превземе Бахмут.

Руските сили не провеждат активни или успешни настъпателни операции в други части на театъра и тъй като темпото на операциите се забавя по критичните сектори на фронта, украинските сили вероятно имат по-голяма възможност да си върнат инициативата.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин коментира съобщенията за уволнението на командващия руските въздушно-десантни войски генерал-полковник Михаил Теплински (съобщени за първи път на 20 януари) - вероятно разкривайки връзката на Теплински с "Вагнер".

На 15 март Пригожин заявява, че Теплински е честен и компетентен командир, с когото се е срещал преди войната мимоходом и по време на "трагичните" операции край Берестово, Донецка област.

Пригожин заявява, че една от възможните причини за уволнението на Теплински е отказът му да лъже за ситуацията на фронта.

Украйна обещава да продължи да защитават Бахмут

Украйна обещава да продължи да защитават Бахмут

Определят го за жизненоважен за защитата на целия източен фронт

Международни журналисти съобщиха, че са получили дългосрочен стратегически документ на Кремъл за дестабилизиране на Молдова и връщането ѝ в руската сфера на влияние до 2030 г. The Kyiv Independent, Yahoo News и няколко други международни новинарски партньори публикуваха подробности от доклада за Молдова, за който се твърди, че произхожда от същия документ, от който е изтекъл и стратегическият документ за анексиране на Беларус.

На 14 март Държавната дума на Русия прие закон за наказание за "дискредитиране" на всички участници в "специалната военна операция" в Украйна, за да насърчи автоцензурата в руското общество. Лицата, признати за виновни за дискредитиране на участници в бойни операции, ще получават глоба до пет милиона рубли (65 530 долара), до пет години поправителен или принудителен труд или до седем години затвор.

Съобщава се, че продължаващите усилия на Русия да представи войната в Украйна като екзистенциална за руската вътрешна сигурност чрез изграждане на допълнителни съоръжения за противовъздушна отбрана в райони, в които никога няма да има военни действия, предизвикват вътрешен отпор.

Руското независимо опозиционно издание The Insider съобщи на 14 март, че руските сили изграждат допълнителни системи за противовъздушна отбрана S-400 в жилищни райони и защитени природни зони на Москва, което предизвиква ответни реакции заради потенциалната опасност за цивилното население и изсичането на силно залесени райони за оръжейните инсталациите.

„Вагнер“ има нужда от $1 млрд. на месец за офанзивата в Бахмут

„Вагнер“ има нужда от $1 млрд. на месец за офанзивата в Бахмут

Пригожин: Не е бизнес държава, която има газ, да не плаща боеприпасите

Руският президент Владимир Путин използва срещата си с руската Главна прокуратура на 15 март, за да продължи да укрепва репутацията си на ангажиран и ефективен военен лидер.

Путин набелязва няколко направления на военните усилия, които Главната прокуратура трябва да регулира и подобри, включително навременното изплащане и социалната подкрепа на руските военнослужещи и техните семейства, навременното изплащане на възнагражденията на работниците от отбранително-промишлената база (ОПБ), правилното използване на отпуснатите от ОПБ средства, правоприлагането в окупирана Украйна и мерките за подкрепа и защита на децата сираци.

Основни изводи

  • Общият темп на руските операции в Украйна изглежда е намалял в сравнение с предходните седмици.
  • Цялостната офанзива на групата "Вагнер" при Бахмут изглежда наближава своята кулминация.
  • Международни журналисти съобщиха, че са получили документа на Кремъл за дългосрочна стратегия за дестабилизиране и реинтегриране на Молдова обратно в руската сфера на влияние до 2030 г.
  • Финансистът на Групата "Вагнер" Евгений Пригожин коментира съобщенията за уволнението на командващия руските въздушно-десантни войски Михаил Теплински - вероятно разкривайки принадлежността на Теплински към "Вагнер".
  • На 14 март Държавната дума на Русия прие закон за наказание за "дискредитиране" на всички участници в "специалната военна операция" в Украйна, за да насърчи автоцензурата в руското общество.
  • Съобщава се, че продължаващите усилия на Русия да представи войната в Украйна като екзистенциална за вътрешната сигурност на страната чрез създаване на допълнителни съоръжения за противовъздушна отбрана в райони, в които никога няма да има военни действия, предизвикват вътрешен отпор.
  • Руският президент Владимир Путин използва срещата си на 15 март с Главната прокуратура на Русия, за да продължи да укрепва репутацията си на ангажиран и ефективен военен лидер.
  • Руският президент Владимир Путин се срещна със сирийския президент Башар ал Асад в Москва, Русия, на 15 март.
  • Руските сили не са извършили потвърдени наземни атаки северозападно от Сватово и са провели ограничени наземни атаки на линията Сватово-Кремина.
  • Руските сили продължиха да настъпват в района на Бахмут и около него и проведоха наземни атаки по линията Авдиевка - град Донецк.
  • Руски милблогър твърди, че украинските сили са се опитали да проведат настъпателни действия през резервоара Каховка в Херсонска област.
  • Съобщава се, че Кремъл е възложил на руското Министерство на отбраната (МО) да наеме 400 000 договорно наети военнослужещи от 1 април.
  • Украински партизани са убили руски сътрудник при нападение със самоделно взривно устройство в Мелитопол, Запорожка област.