Китайският лидер Си Дзинпин пристигна в Москва в понеделник за тридневна визита в Русия и среща с руския президент Владимир Путин. Докато е там, той ще трябва да направи избор - да запази двойствената позиция на Китай по отношение на кървавата инвазия на Русия в Украйна или да се застъпи по-твърдо в подкрепата си за Русия, пише Business Insider.

При обявяването на посещението на Си, говорител на китайското външно министерство каза, че Китай ще поддържа "обективна и справедлива позиция" относно войната в Украйна и "ще играе конструктивна роля в насърчаването на преговорите за мир".

Някои анализатори смятат, че фасадата на неутралитета започва да се пропуква и Си разкрива истинските си намерения при посещението си при Путин, който се намира в дълбока международна изолация и който сега е обект на заповед за арест от Международния наказателен съд за действията на неговата армия в Украйна.

Си кацна в Москва, готов да следи за световния ред заедно с Путин

Си кацна в Москва, готов да следи за световния ред заедно с Путин

За днес е предвидена неофициална, но пряка и много важна комуникация между Путин и Си

"Това се вписва в много по-широка стратегическа рамка, където се формира руско-китайската ос и те задълбочават военните си връзки през последното десетилетие", каза Джонатан Уорд, основател на организацията Atlas, американска консултантска компания, фокусирана върху Китай и Индия, в разговор с Insider.

Китай предостави ключова дипломатическа и икономическа подкрепа на Русия по време на войната, като се противопостави на опитите на САЩ и техните съюзници да изолират напълно Москва.

Малко преди инвазията двамата обявиха, че партньорството им е "безгранично", а от началото на войната двете страни увеличиха търговията по между си, като закупуването на руски петрол от Китай предостави на Кремъл спасителна линия.

Си Дзинпин към Путин: Няма лесни решения на сложни проблеми

Си Дзинпин към Путин: Няма лесни решения на сложни проблеми

Статия на китайския президент за руски медии

Китай се опита да представи войната в Украйна като резултат от намесата на Запада, визирайки масовия приток на западно оръжие към въоръжените сили на Украйна.

Но Китай може сега да се готви да пресече същата граница и да предложи свои собствени оръжия на Русия.

В четвъртък Politico съобщи, че китайски компании вече са изпращали пушки, бронежилетки и части за дронове на руски организации.

Китайското посолство в САЩ в отговор отрече страната да е изнасяла каквото и да било оръжие и заяви, че Пекин остава "отдаден на насърчаването на преговорите за мир".

Уорд каза, че ситуацията достига "точка на криза", като Русия се затруднява да напредне на бойното поле, въпреки че условно има много по-силна армия от Украйна.

Ако тази динамика продължи, Уорд каза, че Китай може да реши да рискува гнева на Запада и открито да предостави смъртоносни оръжия на Москва.

Путин - новият васал на Китай

Путин - новият васал на Китай

Пълен обрат в сравнение с XX век

Той е убеден, че Русия остава ключов стратегически партньор на Китай и Пекин вижда войната като начин за отвличане на вниманието на западните сили, докато изгражда и разширява собствената си глобална мощ.

"Моето усещане е, че Китай не иска Русия да се провали в тази война. И ако ги видим да се намесват, за да помогнат на Москва на бойното поле, тогава мисля, че маската ще бъде напълно свалена", каза той.

Други анализатори смятат, че мотивите на Китай са по-сложни.

Робърт Дейли, директор на Института "Кисинджър" за Китай и САЩ, каза пред Insider, че нежеланието на Китай да прекъсне икономическите връзки със Запада вероятно ще му попречи да предостави оръжия на Русия.

Той вярва, че Китай иска да играе ролята на глобален миротворец, отбелязвайки, че Пекин таи надежди за успех в украинския конфликт, след като успешно посредничи за сделка между непримиримите врагове в Близкия изток: Иран и Саудитска Арабия.

"Мисля, че те ще искат да заемат ролята на миротвореца, защото тя работи много добре за тях", каза Дейли.

Плановете на Си за мир бяха отхвърлени от Украйна. Но Дейли каза, че Си не се е стремял да впечатли лидерите в Киев или страните на Запада, а в по-слабо развитите нации, където Китай е изградил обширни съюзи чрез инфраструктурни договори, както и у дома.

Подоляк скептичен към китайския мирен план за Украйна

Подоляк скептичен към китайския мирен план за Украйна

Той подчерта, че позицията на Украйна е ясна - изтеглянето на руските войски до границите на 1991 г.

Вероятно е, каза той, че Китай също се стреми към изгодни договори за възстановяване в следвоенна Украйна, така че може да вижда своите интереси в един продължителен конфликт там.

"Мисля, че това е идеалният сценарий Китай да се представи за миротворец", каза той. "Не само имат алтернативна визия за световния ред, но и са доставчик на глобални обществени блага. Това е идеалният резултат за Китай."

Китай по същество е изправен пред трудности, тъй като се стреми да балансира подкрепата си с Русия, с желанието си да изгради и укрепи своята търговска империя.

"Китай е изправен пред стратегическа дилема в позиционирането си спрямо Русия. Той не иска да изостави една от малкото велики сили, с които се радва на задълбочаване на връзките", каза Али Уин, анализатор от Eurasia Group.

"Колкото по-дълго продължава войната обаче, толкова повече щети ще нанесат китайско-руските отношения на отношенията на Пекин с развитите индустриални демокрации."

Третият мандат на Си Дзинпин – ясен в Китай, но навън?

Третият мандат на Си Дзинпин – ясен в Китай, но навън?

Дали Китай ще опита да изгради своя международна мрежа - нещо, което Русия например не успя да направи