Китайската страна подкрепя предложенията на Русия за дългосрочни правни гаранции за сигурност в Европа. Това се посочва в съвместно изявление на лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин след днешната им среща в Пекин, съобщава "Ройтерс".

В документа се изтъква, че денонсирането от страна на САЩ на редица важни международни споразумения в сферата на контрола над оръжията влияе крайно негативно на регионалната и международната стабилност.

Посочва се, че Москва и Пекин са против по-нататъшното разширяване на НАТО. Двете страни призовават Алианса да "изостави идеологизираната си политика от времето на Студената война и да уважава суверенитета, сигурността и интересите на другите страни".

Китай укрепва всеобхватно сътрудничеството с Русия

Китай укрепва всеобхватно сътрудничеството с Русия

Съвместният отговор на Пекин и Москва на общите предизвикателства и рискове става още по-ефективен

Както Русия, така и Китай считат, че създаването на тристранното партньорство между Съединените щати, Великобритания и Австралия противоречи на задачата за постигане на сигурност и устойчиво развитие в Азиатско-Тихоокеанския регион.

В изявлението се допълва, че Москва подкрепя принципа за "единен Китай", потвърждава, че Тайван е неотменна част от Китай и се обявява против независимостта на Тайван под каквото и да е форма.

На срещата стана ясно и че Русия е подготвила ново споразумение за снабдяване на Китай с 10 млрд. куб. метра природен газ от Далечния изток, както и че руският петролен бизнес има "нови решения" за доставките на въглеводороди за Китай.

Русия заменя американските компании с китайски при санкции от САЩ

Русия заменя американските компании с китайски при санкции от САЩ

Москва обаче не вярва Вашингтон да стигне до подобна крайност