Китайският посланик в Съединените щати Цин Ган заяви пред Националното обществено радио (NPR) в петък, че ако правителството на САЩ продължи да насърчава Тайван да преследва независимост, то може да се сблъскат с "военен конфликт" с Китай.

Цин също заяви, че неотдавнашните опити на САЩ и техните съюзници да предоставят на Тайван "смислено участие в системата на ООН" са просто начин, по който "Съединените щати играят тайванската карта, за да държат Китай".

В първото си интервю, откакто пое поста във Вашингтон, окръг Колумбия, миналия юли, Цин Ган обвини Тайван, че "върви по пътя към независимостта" и добави: "Ако тайванските власти, насърчени от Съединените щати, продължават да вървите по пътя за независимост, най-вероятно това ще въвлече Китай и Съединените щати, двете големи държави, във военен конфликт."

Това бе необичайно директно изявление за САЩ и Тайван. Наблюдатели казват, че Китай обикновено говори s по-общи термини, като например, че САЩ си "играят с огъня".

Тайван настръхна срещу поредна провокация на китайските ВВС

Тайван настръхна срещу поредна провокация на китайските ВВС

39 китайски самолета са навлезли в територията на островната държава

Въпреки че американските погледи може да са насочени на хиляди километри в друга посока, към заплахата от война в Украйна, американски служители и анализатори изразяват нарастваща загриженост относно способността на Тайван да се защитава. Тази седмица 39 китайски военни самолета прелетяха близо до Тайван, последната от няколко подобни демонстрации. Широко разпространено е мнението, че САЩ ще защитят Тайван в случай на война, въпреки че нито един официален договор не изисква от тях да го правят.

Посланик Цин говори за Тайван с екипа на NPR, за да обсъдят отношенията на САЩ с Китай и предстоящите Зимни олимпийски игри в Пекин. Той е дипломат ветеран, който преди това е бил шеф на протокола по външните работи на китайския президент Си Дзинпин.

Цин пристигна във Вашингтон миналата година в момент на двупартийно разочарование от Китай. Във Вашингтон е широко признато, че продължилата десетилетия политика на ангажираност с Китай донесе голямо богатство за много компании, но не успя да предизвика демократични реформи. Цин ни показа, че всякакви идеи за "промяна на Китай" винаги са били "илюзия".

Той говори за предстоящата олимпиада с гордост: "Пекин е готов". Това са вторите олимпийски игри, организирани от Пекин, със спортисти и други хора, живеещи до голяма степен в защитен "балон", за да се предпазят от коронавирусна инфекция.

"Дипломатическият бойкот" на Игрите от американски официални лица добави напрежение, въпреки че само няколко съюзници на САЩ последваха примера и американски атлети ще се състезават. САЩ обявиха бойкота в знак на протест срещу това, което наричат ​​"продължаващ геноцид" на уйгурите, предимно мюсюлманско малцинство в Западен Китай.

Цин отхвърли такива обвинения като "измислици, лъжи и дезинформация". Въпреки това той твърди, че някои уйгури са терористи. "Дестинацията за тях са затворите", каза той, докато твърди, че други са имали неподходящи мисли, че ги учат да се променят в "професионалните училища".

Ако някоя от страните се надяваше на възстановяване на отношенията след напускането на президента Доналд Тръмп, това не се е случило съвсем. Президентът Байдън все още не е премахнал митата на Тръмп върху китайски стоки, а американските дипломати обмениха спорни изявления с китайските си колеги.

Китай нахока САЩ и Япония за поредна "безпочвена атака"

Китай нахока САЩ и Япония за поредна "безпочвена атака"

Вашингтон и Токио се придържали към манталитета на Студената война

От многото дразнители в отношенията посланикът определи Тайван като най-голям проблем. За разлика от останалата част от Китай, Тайван не е завладян от комунистическите сили в гражданската война, която доведе до обявяването на Китайската народна република през 1949 г. Предишното правителство намери убежище там и с подкрепата на САЩ в крайна сметка разработи демократична система.

Пекин отдавна се стреми към обединение с Тайван и не се е отказал от използването на сила за постигане на тази цел. САЩ заявиха, че очакват въпросът да бъде разрешен по мирен път.

"Хората от двете страни на Тайванския проток са китайци", каза Цин, аргументирайки се, че неговото правителство няма желание за война. Въпреки това, в остър отпор на всякакви усилия на правителството на Тайван да обяви официално независимост, той каза: "Китай няма да се ангажира да се откаже от немирните средства за обединение, защото това е възпиращ фактор".

Въпреки това Цин каза, че "най-важните отношения" на Китай са със Съединените щати и даде ясно описание на мисията си във Вашингтон: "Не ги обърквайте".

За това дали китайският президент Си Дзинпин вярва, че глобалният статус на Америка е в упадък: "Никой в Китай не залага срещу Съединените щати. Всички в Китай, включително китайското ръководство, вярват, че Съединените щати са една от най-важните държави. И отношенията между Китай и Съединените щати са най-важните. Трябва да работим добре."

Столтенберг за Русия и Китай: НАТО е основата за мир и стабилност в нашата част на света

Столтенберг за Русия и Китай: НАТО е основата за мир и стабилност в нашата част на света

Северна Америка и Европа са заедно пред нови заплахи и предизвикателства, актуализираме стратегическите концепции