Пекин разкритикува "безпочвената атака" срещу Китай, направена по време на виртуална среща между американския президент Джо Байдън и японския премиер Фумио Кишида, съобщава "Ройтерс".

Байдън и Кишида проведоха "много задълбочен разговор" за Китай, споделяйки опасения относно сплашването на съседите и "хищнически" стъпки в търговията и други сфери, съобщи американски служител за срещата миналата седмица, като добави, че Кишида е особено загрижен за ядрения подем на Китай.

Те (САЩ и Япония - бел.ред.) за пореден път безпочвено осъдиха и нападнаха Китай и безпричинно се намесиха във вътрешните работи на страната, заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан.

САЩ и Япония засилват сътрудничеството в отбраната, обезпокоени от нарастващата мощ на Китай

САЩ и Япония засилват сътрудничеството в отбраната, обезпокоени от нарастващата мощ на Китай

"Мощен израз на съюзническа солидарност и решителност"

По негови думи САЩ и Япония се придържат към манталитета на Студената война и подбуждат идеологически антагонизъм.

Байдън и Кишида също са решили "да отблъснат" опитите на Китай да промени статуквото в Източно и Южнокитайско море, според изявление на Белия дом.

Онлайн срещата на Байдън и Кишида беше един от първите им съществени разговори, откакто Кишида стана министър-председател на Япония през октомври миналата година. Тя по-ранните дискусии от този месец, на които министрите на отбраната и външните работи двете страни изразиха силна загриженост относно нарастващата мощ на Китай и обещаха да реагират, ако е необходимо, на дестабилизиращата дейност в Индо-Тихоокеанския регион.