Китайски боеприпаси са били използвани от руските сили на бойното поле в Украйна. Това твърдят източници от американското правителство, цитирани от агенция "Киодо".

Те посочиха, че не е ясно дали боеприпасите са били доставени от Китай, но увериха, че Вашингтон е готов да предприеме действия, ако се потвърди, че Пекин е извършил доставките.

На фона на многобройните разногласия между Съединените щати и Китай, официални лица наскоро заявиха, че Вашингтон притежава разузнавателни данни, сочещи, че Пекин обмисля изпращането на оръжия и боеприпаси на Русия.

"Това е нещо, за което продължаваме да следим внимателно", заяви служител на Държавния департамент на САЩ.

Съединените щати са уведомили някои от своите партньори за потвърждението на информацията.

Китайски компании пращат военно оборудване на Русия

Китайски компании пращат военно оборудване на Русия

12 пратки с части за дронове и над 12 тона китайски бронежилетки са изпратени през Турция

То идва в момент, когато китайският президент Си Дзинпин планира тридневно държавно посещение в Москва от понеделник. При първото си посещение в Русия от началото на нахлуването ѝ в Украйна през февруари миналата година се очаква Си отново да потвърди близките си отношения с руския президент Владимир Путин.

В разговори с китайския лидер президентът на САЩ Джо Байдън го предупреди за сериозни последици, ако Пекин предостави военна подкрепа на Москва за войната ѝ в Украйна.

Правителството на САЩ установи, че откритите в Украйна боеприпаси са произведени в Китай след анализ на състава им и други фактори, обясниха източниците, без обаче да уточняват какви боеприпаси са намерени.

На фона на навлизащата във втората си година война в Украйна потвърждението на информацията може допълнително да изостри напрежението между САЩ и Китай. По-рано тази седмица Байдън съобщи, че очаква скоро да говори със Си, без да дава подробности.

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

В противен случай Брюксел обеща последствия за Пекин

Китай се опитва да се представи като неутрален мирен посредник и многократно е отричал да има намерение да доставя на Русия оръжия за войната в Украйна. Страната обаче така и не е осъдила руската инвазия.

Тъй като боевете в Източна Украйна се засилват, западни служители посочиха, че руските войски и наемниците от групата "Вагнер" изпитват недостиг на муниции.

Миналия месец основателят на частната военна компания Евгений Пригожин обвини Министерството на отбраната, че не осигурява достатъчно боеприпаси за неговите бойци.

Тази седмица "Политико" съобщи, че китайски компании са изпратили на руски организации 1000 щурмови пушки, части за дронове и друго оборудване с потенциална военна употреба.

По данни от митническите служби доставките са извършени между юни и декември миналата година. От тях обаче не става ясно дали артикулите са били изпратени специално на Русия, за да помогнат на нейните военни усилия в Украйна.

Все още изпитваме безпокойство относно потенциала Китай да доставя смъртоносни оръжия на Русия, заяви на брифинг Джон Кърби, координатор за стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Украйна вещае световна война, ако Китай се съюзи с Русия

Украйна вещае световна война, ако Китай се съюзи с Русия

Зеленски вярва, че Пекин е наясно с това