Пресслужбата на Кремъл съобщи, че китайският президент Си Дзинпин ще пристигне на визита в Русия на 20 март и ще бъде в Москва до 22 март.

Държавното посещение на президента на Китайската народна република Си Дзинпин е по покана на руския президент Владимир Путин.

По време на предстоящите разговори между двата държавни ръководители ще се обсъдят разширяването на сътрудничеството на международната сцена. Кремъл не анонсира някакви конкретни договорености, нито предвидени активности. Пресслужбата на Кремъл посочва само, че по време на посещението на китайския лидер ще бъдат подписани "редица важни двустранни документи".

От много време това ще първа международна среща на руския президент на терен в Москва, с изключение на почти регулярните такива с беларуския президент Александър Лукашенко. Самият Лукашенко бе в Китай в началото на месеца.

Путин кани настойчиво Си Дзинпин в Москва

Путин кани настойчиво Си Дзинпин в Москва

Руските медии не съобщават засега за изявление на китайския дипломат

С визитата, която е дълго обсъждана, включително и от западни анализатори, ще бъде първата пряка среща между Владимир Путин и Си след предишната такава, която бе през септември 2022 г. в Самарканд в рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Едно от нещата, което ще бъде следено стриктно е, какъв знак ще покаже Кремъл при самата среща между Путин и Си и каква маса, по-точно колко дълга маса, ще бъде използвана при официалните разговори и снимки. Преди три седмици по време срещата с Ван И, ръководител на Комисията по външни работи на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) беше използван мебелировка, която осигури значително по-къса дистанция между двете страни, за разлика от дългите шестметрови маси по време на срещите на Путин с европейски лидери. 

Китайски компании пращат военно оборудване на Русия

Китайски компании пращат военно оборудване на Русия

12 пратки с части за дронове и над 12 тона китайски бронежилетки са изпратени през Турция

Визитата на Си Дзинпин идва в момент, когато усилено Китай е наблюдаван дали ще подкрепи Кремъл във войната му в Украйна, като започне да снабдява руската армия със смъртоносни оръжия. До този момент такава помощ пряко не е засечена, макар че вчера бе обявено, че украински войници са открили на своя територия останките от модернизиран с въоръжение китайски търговски дрон, който е бил използван от Русия.

Преди месец Пекин обяви и план в 12 точки за мирно регулиране на конфликта между Русия и Украйна, който не беше обаче радушно приет.

През октомври, след 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), Си Дзинпин беше преизбран за трети мандат като генерален секретар на ЦК на ККП. Поради това държавното му посещение в Русия ще бъде първото му след преизбирането му.

Китай спира войната в Украйна с 12 точки

Китай спира войната в Украйна с 12 точки

Инициатива на Пекин