Беларуският президент Александър Лукашенко пристигна на посещение в Китай. Там той заяви, че подкрепя мирния план на Пекин за Украйна, който бе представен миналата седмица, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Днешната ни среща се провежда в много труден момент, който изисква нови, неортодоксални подходи и отговорни политически решения. Преди всичко те трябва да са насочени към предотвратяване на конфронтация на глобално ниво, в която няма да има победители", каза Лукашенко пред китайския лидер Си Дзинпин. Затова, по думите му, Беларус непрекъснато търси и предлага варианти за мирно уреждане.

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че страната е готова да работи с Беларус за насърчаване на здравословното и стабилно развитие на двустранните отношения на най-високо ниво, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Си каза още, че Китай и Беларус трябва да се подкрепят взаимно в "защитата на собствените си основни интереси, да се противопоставят на намесата на външни сили във вътрешните работи и да защитават суверенитета и политическата сигурност на двете страни".

Двамата държавни глави подписаха съвместно изявление, с което затвърдиха по-нататъшното развитие на "всестранно" и всеобхватно стратегическо партньорство между страните.

В сряда Китай и Беларус също подписаха редица документи за двустранно сътрудничество в областта на икономиката и търговията, промишлеността, селското стопанство, науката и технологиите, здравеопазването, туризма и спорта, съобщи "Синхуа".

Китай заема неутрална позиция в руско-украинската война, но е мощен играч на световната сцена, на чиято помощ Русия разчита много.

Беларус е един от малкото съюзници на Русия във войната й срещу Украйна, който е предоставил своя територия за транзитно преминаване на руски войски. В същото време Минск все още не бърза да изпрати свои военни в Украйна.

ЕС удължи санкциите срещу Беларус

ЕС удължи санкциите срещу Беларус

Рестриктивните мерки ще са в сила една година