Украинският президент Володимир Зеленски посети два града в северната част на страната, за да отпразнува отвоюването им преди година, съобщава "Ройтерс".

Според него проведените там сражения показват, че Украйна ще победи своите руски нашественици.

На видеоклипове, разпространени от неговата пресслужба, се вижда как украинският лидер посещава Ахтирка и Тростянец в Сумска област - шестата поред, която той посети през изминалата седмица - на фона на засилващите се очаквания за украинска контраофанзива.

"Тези дни, тези седмици ние празнуваме годишнината от освобождението на нашите градове и общности в нашите северни области", изтъкна Зеленски пред малък брой войници и цивилни на железопътната гарата в Тростянец, след което раздаде медали.

Зеленски пак на фронта - този път в Запорожие

Зеленски пак на фронта - този път в Запорожие

Провел е среща и с шефа на МААЕ Рафаел Гроси

Руските сили нахлуха в Сумска област, граничеща с Русия, в началото на инвазията през февруари 2022 г. Те обаче бяха прогонени от региона след около месец окупация, която беше посрещната от яростна съпротива.

На видеозаписите се виждат силно повредени сгради в градовете, посетени от Зеленски. Украински официални лица твърдят, че по териториите в близост до границата руските сили все още редовно нанасят въздушни удари и продължават с артилерийския обстрел.

"Нашият народ доказа, че окупаторът ще бъде победен от нас, от нашия боен дух, от нашия украински характер. Нашият народ го доказа, нашите воини го доказаха", написа Зеленски в "Телеграм" под кадрите от посещението си в Суми.

От месеци руската инвазия буксува в ожесточени битки по източния фронт, а миналата седмица командирът на сухопътните сили на Украйна, че украинска контраофанзива може да започне "много скоро".

Зеленски се появи и в Херсон

Зеленски се появи и в Херсон

Украинският президент разговаря с местните жители за нуждите им