Бразилските власти са взели решение да бъде потопен в Атлантическия океан единственият самолетоносач на страната - A12 Sao Paulo, който е изведен от експлоатация заради екологична опасност, съобщи в събота местният портал G1, цитиран от "Интерфакс".

"Военноморските сили (ВМС) на Бразилия извършиха процедурата с съответствие с необходимите мерки за безопасност, за да се избегнат логистични, оперативни, екологични и икономически щети за бразилската държава", се казва в изявление на бразилския флот.

Бразилия е придобила самолетоносача от Франция през 2000 г. Той е произведен през 1960 г. за френските ВМС. Използван от при атмосферни ядрени опити на Франция в Тихия океан.

Пожар на единствения руски самолетоносач

Пожар на единствения руски самолетоносач

Той е на ремонт в Мурманск

Корабът е изведен от експлоатация преди няколко години и продаден за скрап в Турция, но през 2021 г. купилата го компания се е отказала от транспортирането и демонтажа му. Същевременно било невъзможно самолетоносачът да бъде върнат на бразилска територия, тъй като властите забранили той да бъде теглен на буксир през вътрешните териториално води заради риск да заседне. Освен това по корпуса вече е имало няколко пробойни, които създавали опасност

В същото време в корпуса на самолетоносача вече имал няколко пролуки, които създавали опасност той да се потъне неконтролирано. Освен това е установено, че в корпуса на кораба има най-малко 600 тона азбест и други токсични материали, които се считат за канцерогенни. По тази причина съдът в Бразилия е разпоредил контролираното му потапяне. Самолетоносачът е потопен на 350 км от бреговете на Бразилия, на дълбочина около 5 км.

Най-големият британски самолетоносач претърпя повреда

Най-големият британски самолетоносач претърпя повреда

Властите разследват инцидента