Бразилското правителство се извини запреследването и затварянето на японски имигранти в годините след Втората световна война. Това предаде Асошиейтед прес.

"Искам да се извиня от името на бразилската държава за преследването, което са претърпели вашите предци, за всички варварства, зверства, жестокости, изтезания, предразсъдъци, невежество, ксенофобия и расизъм", заяви Енеа де Стуц е Алмейда, президент на Комисията за амнистия към Министерството на правата на човека на Бразилия.

Бордът одобри молбата за извинение на сесия, на която присъстваха членове на бразилското правителство и видни членове на японската общност. В доклад на Комисията за амнистия се признава, че 172 имигранти са били изпратени в концентрационен лагер край бреговете на Сао Пауло, където са били малтретирани и измъчвани в периода 1946-1948 г.

"Документите безспорно демонстрират политическото преследване и оправдават обявяването на политическа амнистия за японската общност и техните потомци", отбеляза докладчикът на комисията Ванда Дави Фернандес де Оливейра.

Искът за обезщетение беше подадено през 2015 г. от Асоциацията на Окинава Кенджин, която заяви, че след избухването на Втората световна война членовете на японската общност в Бразилия са били малтретирани и дискриминирани.

Бразилия се присъединява към съюзниците през 1942 г. и прекъсва дипломатическите отношения с Япония, след което бразилското правителство конфискува собствеността на японците, а на имигрантите не е позволено да се събират или да говорят публично на родния си език.

Бразилия е дом на най-голямата японска общност в света извън Япония, с над 2,7 милиона японски граждани и техните потомци. Първите кораби от азиатската държава пристигат в Бразилия през 1908 г., а имиграцията достига своя връх между Първата и Втората световна война.

Бразилският президент скандализира с шега за насилието над жените

Бразилският президент скандализира с шега за насилието над жените

Статистиката в страната показа ръст покрай футболните мачове