Брекзит "отвори очите на хората" в Европейския съюз и Общността си възвърна популярността в останалите 27 страни, след като Обединеното кралство реши да я напусне. Това обяви Ги Верхофстад, който е главен преговарящ на Европейския парламент за Брекзит.

В реч в Лондонското училище по икономика, бившият премиер на Белгия изрази надежда, че двете страни могат да изградят взаимноизгодни отношения, но настоя за споразумение за защита на правата на гражданите от двете страни.

Няма "достатъчен напредък" в преговорите за Брекзит, обяви Туск в Лондон

Няма "достатъчен напредък" в преговорите за Брекзит, обяви Туск в Лондон

Туск се срещна с Мей в Лондон

Правителството на британския премиер Тереза Мей не трябва да пренебрегва 48% от британските гласоподаватели, които подкрепиха на референдума членството на Великобритания в ЕС, добави Верхофстад.

"Брекзит е много негативен проект, загуба на време и енергия... Разрушаването на силна политическа връзка, която направи хората от двете страни на Ламанша по-богати и по-свободни от когато и да било преди", подчерта още той.

Той коментира също, че европейците сега искат да реформират съюза, а не да го разрушат. Да се критикуват и обвиняват хората, че искат да запазят европейската си идентичност и че са спрели да бъдат верни на страните си, е редукционистко разбиране, заяви още Верхофстад.