Великобритания, Франция и Германия се присъединиха към САЩ в обвиненията срещу Иран за нападения върху ключови петролни съоръжения в Саудитска Арабия, но иранският външен министър посочи отговорността поета от йеменските бунтовници и заяви: "Ако Иран стоеше зад това нападение, нищо нямаше да остане от тази рафинерия", съобщава АП.

Лидерите на Обединеното кралство, Франция и Германия излязоха с изявление, потвърждавайки подкрепата си за ядреното споразумение с Иран от 2015 г., което САЩ напуснаха, но искат Иран да спре да го нарушава и допълват, че "няма друго правдоподобно обяснение", освен че "Иран носи отговорност за тази атака."

Те обещаха да се опитат да намалят напрежението в Близкия изток и призоваха Иран да се "въздържа от избора на провокации и ескалация".

Иран иска мир и сигурност в региона, заяви Рохани в Ню Йорк

Иран иска мир и сигурност в региона, заяви Рохани в Ню Йорк

Президентът ще проведе важни срещи с много от световните лидери

Британският премиер Борис Джонсън заяви късно в неделя, че Британия обмислят да участват във военни усилия, ръководени от САЩ за укрепване на защитните сили на Саудитска Арабия след атаките с дронове и крилати ракети.

Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф отрече участие в атаките. Той обясни в понеделник, че бунтовниците от Йемен, които поеха отговорност, "имат всички основания да си отмъстят" за въздушните атаки на саудитската коалиция срещу страната им.

Той подчертава също, че в навечерието на посещението на президента Хасан Рохани в ООН в Ню Йорк "би било глупаво Иран да се занимава с такава дейност".

Зариф го определя като нападение "с висока точност, слабо въздействие" и без жертви. В рафинерията има съоръжения, които саудитите би им отнело година за ремонт, "защо удара е по местата с най-ниско въздействие", пита Зариф, допълвайки, че ако Иран е отговорен, рафинерията щеше да бъде унищожена.

Иран освободи британския танкер "Стена Имперо"

Иран освободи британския танкер "Стена Имперо"

Той беше задържан през юли

Франция се опитва да намери дипломатическо решение на американско-иранското напрежение, което нарасна след саудитските атаки и внимателно избягва да посочва вина.

По-рано на път за Ню Йорк френският президент Еманюел Макрон заяви, че остава "предпазлив" относно разпределянето на отговорността за атаките. Няма обяснение, защо по-късно той смени позициите си и обвинява Иран.

Макрон заяви на пресконференция в САЩ, не много преди изявлението, че планира да се срещне отделно с Тръмп и Рохани следващия ден и ще работи за насърчаване на "условията за дискусия", а не за ескалация.

Макрон нарече атаката от 14 септември "ясна смяна на играта", но потвърди готовността на Франция да посредничи.

Администрацията на Тръмп обяви в петък, че ще изпрати допълнителни американски войски и противоракетна отбранителна техника в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства като част от "отбранително" разполагане.

Тръмп бил готов да преговаря с Иран

Тръмп бил готов да преговаря с Иран

Промяна в политиката на Белия дом

"Ще следим много внимателно. И ясно, ако ни помолят саудитите или американците да имаме някаква роля, тогава ще разгледаме по какъв начин бихме могли да бъдем полезни", обяснява Борис Джонсън.

Официален представител на Обединеното кралство коментира пред Асошиейтед прес, че твърдението за отговорност на бунтовниците в Йемен е "неправдоподобно". Той допълва, че на мястото на нападението са намерени останки от произведени в Иран крилати ракети и "сложността много твърдо показва участието на Иран."

Длъжностното лице, което говори при условие за анонимност, във връзка с констатации на разузнаването, не обяснява дали Великобритания вярва, че атаката е от иранска земя.

Иран отрича и предупреди, че всяка атака за отмъщение, насочена към нея, ще доведе до "всеобхватна война".

Иран настоя Великобритания да спре да продава оръжие на Саудитска Арабия

Иран настоя Великобритания да спре да продава оръжие на Саудитска Арабия

След като британците обвиниха Иран за отговорен за атаката срещу саудитските петролни съоръжения