Иран желае да предаде на света послание за мир за край на военните интервенции в Персийския залив и Близкия изток. Иран иска всички страни да се придържат към своите ангажименти.

Това заяви в понеделник президентът Хасан Рохани, след като пристигна в Ню Йорк за срещата на ООН, предаде Анадолската агенция.

Президентът ще проведе важни срещи с много от световните лидери по време на четиридневното си посещение в Ню Йорк като част от 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Забележките му идват на фона на напрежението между Иран и САЩ, след като миналата година Вашингтон се отказа от споразумение за ограничаване на ядрената програма на Техеран и наложи отново санкции.

Тръмп бил готов да преговаря с Иран

Тръмп бил готов да преговаря с Иран

Промяна в политиката на Белия дом

САЩ обвиниха Иран за нападение на саудитските съоръжения за добив на петрол на 14 септември и обявиха разполагането на неопределен брой войски в Саудитска Арабия. Франция, Германия и Великобритания също обвиняват Иран за нападението.

Дроновете удариха две производствени звена, принадлежащи на държавната петролна компания Aramco в северната част на Саудитска Арабия, за което отговорност поеха бунтовниците хуси.

Шиитските йеменски бунтовници са подкрепяни от Иран, обвиняван, че спонсорира тероризма. 

Американският президент Доналд Тръмп заяви преди дни, че е готов да се запознае с плана на Иран за сигурност в Персийския залив.

Рохани пък подчерта, че ще представи пред ООН проект за сътрудничество със страните от региона, за да се гарантира сигурността на Персийския залив.